AGENDA ZILEI: 29 mai 2024

Au trecut: 149 zile / Au mai rămas: 220 zile

ZIUA DE 29 MAI ÎN ISTORIE: În anul 1453, Căderea Constantinopolului. Sultanul Mahomed al II-lea cucerește Constantinopolul după un asediu de 53 de zile. Sfârșitul Imperiului Bizantin. În anul 1918, Armenia învinge armata otomană. În anul 1985, are loc dezastrul de pe stadionul Heysel din Bruxelles. În urma prăbușirii unei tribune, 39 de spectatori au murit. În anul 1990, Boris Elțîn este ales președinte al Federației Ruse.

ANIVERSARE: Ziua internațională a căștilor albastre (forțele ONU de menținerre a Păcii).

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfânta Muceniță Teodosia din Tir. Greco-catolic: Sf. Teodosia. Romano-catolic: Sf. Maria, Miaca Bisericii.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 23-24 grade Celsiul, iar cele minime, între 12-13 grade Celsius. Posibil ploaie (60%).

SOARELE răsare la ora 05.34 și apune la ora 21.11.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.57; Franc elvetian: 5.02; Lira sterlina: 5.84;

MAXIMA ZILEI: Ingredientele unei vieți lungi și sănătoase sunt moderația, aerul curat, munca ușoară și puține griji. (Philip Sidney).

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Încercați o dietă vegană sau reduceți consumul de carne pentru a vă reduce amprenta de carbon. Chiar și doar abținerea de la consumul de carne o zi pe săptămână poate ajuta.

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul Pe pământ suntem strălucitori o clipă (de Ocean Vuong), de la Librăria Cărturești.

Citind Pe pământ suntem strălucitori o clipă pornești alături de Little Dog într-o călătorie interioară, marcată de nostalgie, traumă, suferință și putere. Cartea ia forma unei scrisori pe care Little Dog o scrie mamei sale, o femeie care nu știe să citească. Sinceră și revelatoare, prima operă în proză a poetului vietnamez Ocean Vuong este o radiografie a vieții de imigrant, o carte despre explorarea identității, despre descoperirea de sine și despre puterea poveștilor.

GlasulMM
GlasulMM