AGENDA ZILEI: 08 noiembrie 2023

Au trecut: 312 zile / Au mai rămas: 53 zile

ZIUA DE 08 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE: În anul 1895, Rontgen, profesor la Universitatea Wurzburg, Germania, a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub denumirea de Razele X. În anul 1917, în cotidianul rusesc Izvestia este publicat decretul asupra terenului întocmit de Lenin. Confiscarea pământului de la proprietari, biserici și domenii ale statului fără compensație câștigă populația rurală de partea bolșevicilor. În anul 1960, John Kennedy este ales cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite. În anul 1973,

Rămășițele Arborelui din Tenere, „cel mai izolat copac din lume” — singurul existent pe o distanță de 400 de km, sunt aduse la Muzeul Național nigerian din Niamey.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Soborul Sfinților Mihail și Gavriil.

Greco-catolic: Soborul Sfinților Mihail și Gavriil. Romano-catolic: Sf. Adeodat.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 10-11 grade Celsiul, iar cele minime, între 3-4 grade Celsius. Ploaie.

SOARELE răsare la ora 07.20 si apune la ora 16.58.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.65; Franc elvetian: 5.16; Lira sterlină: 5.72;

MAXIMA ZILEI: Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi cand iti iei ochii de la țelul tau. (Henry Ford110)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Încercați o dietă vegană sau reduceți consumul de carne pentru a vă reduce amprenta de carbon. Chiar și doar abținerea de la consumul de carne o zi pe săptămână poate ajuta. (9)

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul „Ana Aslan” (de Teodor Bărbulescu-Poli).

Este o carte dedicată unuia dintre cei mai cunoscuți medici de origine română din lume, Ana Aslan. Această biografie oferă o privire detaliată asupra vieții, carierei și descoperirilor sale, care a revoluționat lumea geriatriei.

Cartea începe prin a introduce cititorii în viața timpurie a Anei Aslan, evidențiind experiențele ei din copilărie și adolescență care au influențat-o să aleagă cariera medicală. De asemenea, cartea abordează dificultățile pe care Ana Aslan le-a întâmpinat în timpul vieții și obstacolele pe care a trebuit să le depășească în timpul carierei sale.

O parte importantă a acestei cărți este modul în care a fost înființat primul institut de gerontologie, condus de Ana Aslan, care a contribuit la descoperirea efectelor benefice ale terapiei cu vitamine și a introdus conceptul de geriatrie. Cartea analizează procesul de cercetare și dezvoltare a tratamentelor, precum și modul în care acestea au fost aplicate și dezvoltate pe parcursul anilor. Pe lângă povestea fascinantă a vieții Anei Aslan și a carierei sale de succes, cartea oferă, de asemenea, informații utile despre prevenirea îmbătrânirii premature.

 

GlasulMM
GlasulMM