AGENDA ZILEI: 10 martie 2024

Au trecut: 69 zile / Au mai ramas: 296 zile

ZIUA DE 10 MARTIE ÎN ISTORIE:

În anul 1831, Franța înființează Legiunea străină; În anul 1835, Teodor Diamant, socialist utopic, pune bazele primului falanster din România, la Scăieni, jud, Prahova; În anul 1920, Biserica Ortodoxă Română hotărește ca, în Ziua Înălțării Domnului, să se oficieze slujba de pomenire a eroilor în toată țara; În anul 1974, echipa de hadbal masculin a României a câștigat Campionatul Mondial, după ce a învins în fonală echipa RDG-ului, cu scorul de 14-12, devenind pentru a patra oară campioană mondială; În anul 1977, James Elliot descoperă sistemul de inele din jurul planetei Uranus.

ÎNTR-O ZI DE 10 MARTIE S-AU NĂSCUT: Petre Dulfu, scriitor român; Teodor Meleșcani, politiican român; Sharon Stone, actriță americană; Eva Herzigova, fotomodel ceh.

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfinții mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent;

Greco-catolic: Sf. M. Cuadrat, Ciprian și Dionisie;

Romano-catolic: Sf. Simpliciu, pp.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 11 și 12 grade Celsiul, iar cele minime, între 7 și 8 grade Celsius. Parțial noros.

SOARELE răsare la ora 6.47 si apune la ora 18.23.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.57; Franc elvetian: 5.16; Lira sterlina: 5.81;

MAXIMA ZILEI: Succesul vine de obicei la cei prea ocupați să îl caute (Henry Thoreau).

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Nu uitați să stingeți lumina, închizând inclusiv orice piesă luminată. 3 piese luminate inutil înmfiecare seară consumă tot atâta electricitate ca un frigider.

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Acolo unde cântă racii” (de Delia Owens )

Absolventă de zoologie și etologie, co-autoarea unor volume de știință apreciate, Delia Owens s-a reprofilat în genul ficțiune și spune povestea Kyei Clark, supranumită Fata Mlaștinii. O combinație de thriller și roman inițiatic, Acolo unde cântă racii o are ca protagonista pe Kya, o puștoaică plină de resurse care trăiește singură în mijlocul unei mlaștină. A fost abandonată de părinți și de frații mai mari și trebuie să supraviețuiască din aproape nimic. Este învățată să citească și să scrie de prietenul ei, Tate Walker, de care se îndrăgostește. Când el pleacă la facultate, îl cunoaște pe Chase Andrews, un fundaș care o atrage cu promisiuni de căsătorie care nu se materializează niciodată. După ce fata pune capăt relației, el o atacă. Mai târziu, Chase este găsit mort, iar Kya ajunge să fie acuzată de crimă. Dovezile împotriva ei par incontestabile.

https://rasfoiala.com/2022/06/24/top-carti-de-vacanta-10-romane-de-citit-in-vara-lui-2022/)

GlasulMM
GlasulMM