
AGENDA ZILEI: 14 aprilie 2024
Au trecut: 104 zile / Au mai ramas: 261 zile
ZIUA DE 14 APRILIE ÎN ISTORIE: În anul 1912, vasul de pasageri Titanic lovește un iceberg În Atlantic la ora 11:40pm (se va scufunda în dimineața zilei de 15 aprilie). În anul 1933, a apărut legea privind crearea Fundațiilor Culturale Regale ale României. În anul 1958, Satelitul sovietic Sputnik 2 cade de pe orbită, după o misiune cu o durată de 162 de zile. Aceasta a fost prima navă spațială care a transportat un animal viu, un câine pe nume Laika, care a trăit probabil doar câteva ore.
CALENDAR RELIGIOS:
Ortodox: Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin.
Greco-catolic: Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70.
Romano-catolic: Ss. Tiburţiu, Valerian şi Maxim, m.; Liduina, fc.; Fer. Isabela, fc. M.
PROGNOZA METEO: Valorile maxime de temperatura se vor situa între 23 și 24 grade Celsiul, iar cele minime, între 13 și 14 grade Celsius. Senin.
SOARELE răsare la ora 6.38 si apune la ora 20.14.
CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.57; Franc elvetian: 5.06; Lira sterlina: 5.80;
MAXIMA ZILEI: Inteligenta e un mijloc de adaptare la mediu al instinctului de conservare. (Camil Petrescu) (3)
UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Nu mai cumpărați plastic în general pentru a crea o casă mai ecologică. Folosirea unui număr mai mic de produce cu plastic ajută la reducerea poluării cu plastic.(8)
O CARTE PE ZI: Falsificatorii. Povestea unei escrocherii care a schimbat istoria artei moderne, de Laney Salisbury, Aly Sujo:
„Când a publicat anunțul că realizează reproduceri ale unor picturi celebre, lui John Myatt nici prin minte nu-i trecea că va lua parte la cea mai mare fraudă cu obiecte de artă din istoria Marii Britanii. Printre puținii care i-au răspuns a fost John Drewe, un personaj carismatic și misterios care se prezenta drept profesor și inventator. În realitate, era un escroc care, fără să știe prea multe despre lumea artei, a înțeles repede că, în procesul de stabilire a valorii unei opere, documentația de proveniență este adesea mai importantă decât lucrarea în sine.” (Ed. Art; trad. Gabriel Tudor)