AGENDA ZILEI: 15 martie 2024

Au trecut: 74 zile / Au mai ramas: 291 zile

 

ZIUA DE 15 MARTIE ÎN ISTORIE:

În anul 1493, Cristifor Columb se întoarce în Spania, după prima sa călătorie în America. În anul 1848, are loc, la Budapesta, declanșarea Revoluției maghiare împotriva dominației habsburgice. În anul 1876, apare ziarul Timpul, la care au lucrat Eminescu, Slavici și Caragiale. În anul 1917, Țarul Nicolae al II-lea abdică d epe tronul Rusiei. În anul 2006, Adrian Năstase demisionează din fruntea Camerei Deputaților, după un vot de blam.În anul 2021, Colectiv, primul film românesc nominalizat la Oscar.

ANIVERSARE:  Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.

ÎNTR-O ZI DE 15 MARTIE S-AU NĂSCUT: Alan Bean, astronom american; Viorela Filip, solistă vocală; Cristian Măcelaru, dirijor român.

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfântul muncenic Agapie și cei șapte mucenici;

Greco-catolic: Sf. Agapiu și cei împreună cu el;

Romano-catolic: Sf. Luiza de Marillac, călug.;

 

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 9 și 10 grade Celsiul, iar cele minime, între 3 și 4 grade Celsius. Cer înnorat.

 

SOARELE răsare la ora 6.37 si apune la ora 18.31.

 

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.54; Franc elvetian: 5.17; Lira sterlina: 5.81;

 

MAXIMA ZILEI: Peste 20 de ani ai sa regreti mai mult lucrurile pe care nu le-ai facut decat cele pe care le-ai facut. Asa ca ridica ancora, iesi din portul cel sigur si prinde vant in vele. (Mark Twain261)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Conservați energie oprind sau deconectând dispozitivele electronice atunci când nu le folosiți. Opriți aparatele electronice precum televizorul și monitorul computerului și deconectați aparatele de bucătărie care sunt folosite doar din când în când. (14)

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Oglinda și lumina” (de Hilary Mantel)

S-a tradus și la noi The Mirror & the Light, ultima carte din trilogia Wolf Hall. Practic, avem acum la editura Litera toate cele trei cărți monumentale ale lui Hilary Mantel, prima autoare dublu premiată cu Booker Prize.

Trilogia urmărește epoca dinastiei Tudor, o perioadă zbuciumată din istoria Angliei, despre care am fi crezut că știm deja destule, de la piesele lui Shakespeare până la serialul HBO Dinastia Tudorilor din zilele noastre. Însă Hilary Mantel reușește un act de măiestrie literară cu ficțiunile sale istorice.

Cele trei cărți se pot citi separat pentru că tratează trei etape istorice diferite, avându-l în centru pe Thomas Cromwell, mâna dreaptă a lui Henric al VIII-lea. În această ultimă carte a trilogiei, domnia lui Henric se apropie de final iar atotputernicul său sfetnic își joacă destinul: supunerea întregii Anglii sau o celulă în Turnul Londrei și umbra eșafodului.

(https://rasfoiala.com/2022/06/24/top-carti-de-vacanta-10-romane-de-citit-in-vara-lui-2022/)

GlasulMM
GlasulMM