AGENDA ZILEI: 17 noiembrie 2023

Au trecut: 320 zile / Au mai rămas: 44 zile

ZIUA DE 17 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE: În anul 1855, Exploratorul britanic David Ligingstone a devenit primul european care a văzut cascada Victoria, una dintre cele mai mari cascade din lume. În anul 1989, au loc manifestațiile anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul Revolu’iei de catifea. În anul 1996, are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Emil Constantinescu, președintele CDR, obține 54,41% din voturi, devenind noul președinte al României.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfântul Grigore Taumaturgul. Greco-catolic: Sf. ep. Grigorie al Neocezareei. Romano-catolic: Ss. Elisabeta a Ungariei, călug.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 8-9 grade Celsiul, iar cele minime, între 3-4 grade Celsius. Ploi.

SOARELE răsare la ora 07.26 si apune la ora 16.52.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.65; Franc elvetian: 5.16; Lira sterlină: 5.70;

MAXIMA ZILEI: Toata lumea stie ca anumite lucruri sunt irealizabile, pana cand vine cineva care nu stie acest lucru si le realizeaza. (Albert Einstein119)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Cumpărați local cât puteți pentru a vă sprijini fermierii și întreprinderile locale. Cumpărăturile la nivel local vă vor ajuta să vă reduceți amprenta de carbon și, de multe ori, locurile precum piețele fermierilor au ambalaje mici sau deloc.(12)

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul  „Pedro Páramo” (de Juan Rulfo).

„Pedro Paramo” este un roman scurt, dar intens, publicat în 1955. Este adesea considerat o capodoperă a literaturii latino-americane și una dintre cele mai importante opere ale literaturii spaniole moderne.

Cartea este o poveste despre un bărbat, Juan Preciado, care merge în căutarea tatălui său, Pedro Páramo, într-un oraș numit Comala. În timp ce explorează orașul, el se întâlnește cu oameni care îi povestesc despre viața tatălui său și despre istoria orașului. Pe măsură ce Juan descoperă mai multe despre trecut, începe să aibă viziuni și să se confrunte cu fantomele orașului.

GlasulMM
GlasulMM