AGENDA ZILEI: 18 septembrie 2023

Au trecut: 260 zile / Au mai rămas: 112 zile

ZIUA DE 18 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE: În anul 1851, a apărut prima ediție a ziarului american The New York Times. În anul. 1911, regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: „Amor fatal”, „dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. În anul 1952, Charlie Chaplin a părăsit SUA pentru o călătorie în Europa și nu a putut intra înapoi în SUA la ordinul directorului FBI. În anul 1997, a intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfântul Eumeniu. Greco-catolic: Sfântul Eumeniu. Romano-catolic: Sf. Iosif din Copertino, pr.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 26-27 grade Celsiul, iar cele minime, între 14-15 grade Celsius. Senin.

SOARELE răsare la ora 07.06 și apune la ora 19.32.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.65; Franc elvețian: 5.20; Lira sterlină: 5.79;

MAXIMA ZILEI: Un om care vede lumea la cincizeci de ani la fel cum a văzut-o la douăzeci de ani, a pierdut treizeci de ani din viață (Muhammad Ali).

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Cumpărați mai puține lucruri, în general, îmbrățișând un stil de viață mai minimalist. Mai puține lucruri înseamnă mai puțină producție și mai puține deșeuri.

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul Idiotul (de Dostoievski).

Idiotul de Dostoievski, al cărui principal personaj, prințul Miskin rămâne o apariție insolită chiar și pentru secolul XIX, un naiv care crede ca toți au gânduri la fel de pure ca ale sale și că societatea înaltă se rezumă la dialoguri filozofice care nu au niciun fel de substrat rațional. 

GlasulMM
GlasulMM