AGENDA ZILEI: 6 februarie 2025

Au trecut: 37 zile / Au mai ramas: 328 zile

ZIUA DE 6 FEBRUARIE ÎN ISTORIE: În anul 1898, a avut loc, la Paris, premiera „Poemei române” compusă de George Enescu. Este prima sa apariție publică în calitate de compozitor (la vârsta de 16 ani). În anul 1945, decret-lege privind statutul naționalităților, potrivit căruia toți cetățenii sunt egali în fața legii și se bucură de aceleași drepturi civile și politice, fără deosebire de rasă, naționalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naționalismului.  În anul 1990, decret-lege al Consiliului F.S.N. privind majorarea pensiilor și altor drepturi de asigurări sociale ale membrilor C.A.P. În anul 1991, Ministerul Român de Externe dă o declarație prin care propunea desființarea, pînă la mijlocul anului 1991, a tuturor structurilor militare ale Tratatului de la Varșovia.

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfintii Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol si Fotie.

Greco-catolic: Sf. cuv. ep. Vucol al Smirnei.

Romano-catolic: Ss. Paul Miki şi îns., m.; Doroteea şi Teofil, m.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 4 și 5 grade Celsiul, iar cele minime, între -3 și -4 grade Celsius.

SOARELE răsare la ora 7.46 si apune la ora 17.33.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.77; Franc elvetian: 5.29; Lira sterlina: 5.98;

MAXIMA ZILEI: Nu poți trăi o zi perfectă fără să faci ceva pentru cineva care nu te va putea rasplati niciodata. (John Wooden)

UN SFAT PE ZI (ca sa ai grija de planeta ta): Încercați o dietă vegană sau reduceți consumul de carne pentru a vă reduce amprenta de carbon. Chiar și doar abținerea de la consumul de carne o zi pe săptămână poate ajuta.

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Și, deodată, cineva bate la ușă & Haide, zboară odată” (de Etgar Keret)

Humanitas Fiction a publicat două cărţi de proză scurtă scrise de tînărul scriitor israelian Etgar Keret – „Și, deodată, cineva bate la ușă & Haide, zboară odată”. Și, deodată, cineva bate la ușă te cucereşte din prima prin umorul fin şi ironia sa unică, pe care le păstrează, fireşte, şi-n Haide, zboară odată, volum mai puţin unitar, dar şi mai serios, cartea fiind şi despre Holocaust (Etgar Keret fiind copilul unor supravieţuitori ai Holocaustului), oricît de umoristice şi abstracte sunt situaţiile prin care trebuie să treacă personajele. Aici Etgar Keret exploatează mai mult stările interioare decît situaţiile (ciudate-n care-şi aruncă şi aici personajele, ce-i drept – „nimic nu-i mai ciudat decît să auzi un chinez vorbind ebraică”). Haide, citeşte-l odată!  (https://revistagolan.com/)

 

 

 

GlasulMM
GlasulMM