AGENDA ZILEI: 9 martie 2024

Au trecut: 68 zile / Au mai ramas: 297 zile

ZIUA DE 9 MARTIE ÎN ISTORIE:

ZIUA DE 9 MARTIE ÎN ISTORIE: În anul 1842, opera lui Giuseppe Verdi, Nabucco, are premiera la Milano;În anul 1916, Germania a declarat război Portugaliei (Primul Război Mondial); În anul 1959, păpușa Barbie își face debutul la salonul de jucării de la New York; În anul 1961, este lansat cu succes Sputnik 9, care are la bord un câine și un manechin uman; În anul 1991, se pun bazele conceptului de monedă unică (euro), în Uniunea Europeană

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: 40 de Mucenici, în Sevastia Armeniei;

Greco-catolic: Sf. 40 de mucenici;

Romano-catolic: Ss. Francisca Romana, călug.; Dominic Savio; 40 de soldați, mucenici;

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 9 și 10 grade Celsiul, iar cele minime, între 2 și 3 grade Celsius. Parțial noros.

SOARELE răsare la ora 6.52 si apune la ora 18.21.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.57; Franc elvetian: 5.16; Lira sterlina: 5.81;

MAXIMA ZILEI: Nefericirea legata de ceea ce nu ai inseamna risipirea a ceea ce ai. (Ken S. Keyes, Jr.254)

UN SFAT PE ZI (ca sa ai grija de planeta ta):  Nu mai cumpărați plastic în general pentru a crea o casă mai ecologică. Folosirea unui număr mai mic de produce cu plastic ajută la reducerea poluării cu plastic. (8)

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Abandon” (de Abdulrazak Gurnah)

Premiul Nobel câștigat în 2021 l-a propulsat pe autorul tanzanian Abdulrazak Gurnah în lumea celebrităților literare. Traduse în timp record și la noi, romanele lui Gurnah vorbesc despre frământările sociale, situația refugiaților și marginalizaților, dar și despre condiția individului în vremurile coloniale și post-coloniale din Africa.

Abandon, una dintre cele mai apreciate cărți ale lui Abdulrazak Gurnah, ne duce în 1899, la Mombasa, în Kenya. Abandon este o poveste despre ciocnirea a două culturi într-un imperiu la răscruce de secole, despre dragoste pasională și despre pierdere. Evenimentele de la cumpăna dintre veacuri reverberează câteva generații mai târziu și suntem astfel martorii unor povești cu ecou în timp. Romanul lui Gurnah este printre cele mai bine vândute volume ale editurii Litera la Bookfest 2022 și în topul vânzărilor în librăriile Cărturești.

(https://rasfoiala.com/2022/06/24/top-carti-de-vacanta-10-romane-de-citit-in-vara-lui-2022/)

GlasulMM
GlasulMM