AM RĂMAS FĂRĂ PRIMAR. Cine preia frâiele Băii Mari

Odată ce Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv de instanța din Cluj, acesta și-a pierdut funcția de primar. În baza deciziei instanței și a unui referat întocmit de secretarul UAT-ului, se va emite un ordin de prefect, prin care mandatul de primar încetează de drept, explică prefectul de Maramureș, Rudolf Stauder.

”În acest caz, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unității administrativ-teritoriale , precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.
Referatul secretarului general al unității administrativ-teritoriale se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situației de încetare de drept a mandatului primarului. Data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului”, a declarat Rudolf Stauder, în exclusivitate pentru Glasul Maramureșului.

Unul dintre viceprimari va prelua atribuțiile de primar

În continuare, secretarul general al UAT-ului trebuie să convoace o ședință de consiliu local, unde consilierii vor desemna viceprimarul care va prelua atribuțiile de primar.

”Prin ordinul de prefect se contată încetarea mandatului de drept a primarului. După aceea, secretarul UAT-ului convoacă o ședință de consiliu local, pentru a se alege noul viceprimar, care va prelua atribuțiile de primar. Acesta se alege după majoritățile care se formează în consiliul local. Este vorba de o majoritate simplă, de jumătate plus unul”, a mai explicat Rudolf Stauder.

Baia Mare are doi viceprimari, Doru Ioan Dăncuș și Zsolt-Istvan Pap. Se vehiculează că Doru Dăncuș va fi cel care va prelua atribuțiile de primar.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA