ANCHETĂ. Scenă șocantă la Școala Desești. Elevi umiliți, înjurați și udați cu urină

Situație îngrijorătoare la Școala Gimnazială Desești unde un video apărut în spațiul public înfățișează mai mulți elevi care aruncă mobilierul școlar și au comportament total inadecvat, de bullying extrem, la adresa colegilor. Potrivit imaginilor, mai mulți copii au fost umiliți, înjurați și udați cu urină.

Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a demarat de urgență o anchetă și, în această dimineață, inspectorii au mers inopinat la unitatea de învățământ pentru a investiga și clarifica situația.

”Am trimis astăzi o echipă de inspectori la Școala Gimnazială Desești pentru a verifica acest caz. Colegii mei s-au dus neanunțați, iar când au intrat se lucra normal în școală, totul era în ordine. Poate a fost un incident izolat, însă, ce-i drept, în trecut, au mai fost situații neclare acolo. Pe scurt, în urma anchetei inspectorilor, se va face o ședință, un consiliu profesoral, se va întocmi un plan de măsuri. De asemenea, se vor purta discuții cu părinții, iar serviciul pe școală se va îmbunătăți pentru a monitoriza elevii și a preîntâmpina astfel de situații”, a declarat pentru Glasul Maramureșului prof. Mihai Pop, inspector școlar general.

La Școala Gimnazială Desești învață 59 de elevi în clasele V-VIII, iar elevii implicați în video sunt cel mai probabil în anul terminal.

Ce spun oficialii IPJ Maramureș despre caz

Conform informațiilor oferite de IPJ Maramureș, actele respective, inclusiv imaginile video care au apărut în spațiul public, datează din luna februarie. Grav este că nimeni nu a depus nicio plângere la poliție, iar oamenii legii s-au sesizat din oficiu în acest caz.

”Polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Ocna Șugatag s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal cu privire la comiterea infracțiunilor de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice, ca urmare a apariției în spațiul public a unor imagini video, referitoare la conduita unor elevi într-o instituție de învățământ.

Din primele informații obținute faptele s-ar fi comis în cursul lunii februarie, iar până în prezent nu a fost depusă nici o plângere la unitatea de poliție competentă teritorial. Precizăm că, în respectiva unitate de învățământ au fost desfășurate activități preventive, ultima chiar în cursul acestei săptămâni. La data de 5 martie 2024, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat o activitate preventivă cu tematica prevenirea faptelor de violență și răspunderea contravențională și penală a minorului. Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației”, spun responsabilii IPJ Maramureș.

 

Maria STOICA și Ana-Maria HOJDA

Maria Stoica
Maria Stoica