ANIVERSARE. Limba română este patria noastră!

„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente: odată este patrie de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește”, scria inegalabilul Nichita Stănescu.

Și eu spun, cu mândrie, la fel ca și Nichita Stănescu: Limba română este patria mea!

Și mai știu că limba română este patria a 28 de milioane de persoane de pe întreg globul, chiar dacă ei nu trăiesc în România. Pentru 24 de milioane de persoane este limba maternă (a mamei care i-a născut). În România este limbă oficială. La fel și în Republica Moldova. Dar și în regiunea Cernăuți (Ucraina) și Provincia Autonomă Voivodina din Serbia (unde este limbă oficială, la nivel local).

Limba română se mai vorbește în țările vecine cu România și Republica Moldova: Ucraina, Ungaria, Serbia (Valea Timocului). Prin deportări masive a românilor din Moldova, limba română a devenit limbă minoritară în Azerdbaijan, Kazashtan, Rusia, Turkmenistan. O mare comunitate de vorbitori de limba română se află în Israel. Apoi în țările din Orientul Mijlociu, se estimează că aproape o jumătate de million de arabi, care au studiat în România în anii 80, cunosc limba română. Peste 3 milioane de români locuiesc în Europa Occidentală și America de Nord, majoritatea în Italia, Spania, Franța, SUA, Canada etc. Pe Muntele Athos, în Grecia, este una din cele cinci limbi în care sunt oficiate serviciile religioase. Iar din ianuarie 2007, este limbă oficială și administrativă la nivelul Uniunii Europene.

Mi-ar plăcea să cred că, și pentru toți aceștia, limba română este patria lor.

La mulți ani, România!

Costel PÂRVĂNOIU

GlasulMM
GlasulMM