Aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, depistate de poliţiştii de frontieră, în primele 11 luni din 2022

În primele 11 luni ale anului 2022, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări, în valoare de 55,3 milioane lei. De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite 25.740 kg de tutun şi 24,137 kg de tutun narghilea.

Au fost identificate şi destructurate 3 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 34 de persoane.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat faptul că traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, Moldova, Turcia, Serbia, Pakistan, Ungaria, Ucraina și România etc.

„Cea mai întâlnită metodă folosită de contrabandiști pentru a introduce țigările în România rămâne în continuare trecerea acestora peste “frontiera verde” de către cărăuși, în general prin locuri greu accesibile polițiștilor de frontieră, transportate până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport.

O altă metodă des întâlnită este reprezentată de introducerea ilegală a țigărilor în România prin ascunderea acestora în mijloacele de transport (în diferite spaţii special amenajate din mijloacele de transport sau în părțile componente ale acestora), Una dintre cele mai utilizate este „metoda capac”, care constă în ascunderea pachetelor de țigarete printre alte categorii de mărfuri sau ascunderea în locașuri special amenajate, precum pereți dubli, rezervoare duble etc.

Importantă în context este şi utilizarea pe teritoriul Romaniei a unor fabrici clandestine de tigarete, doar în anul 2022, poliţiştii de frontiera reuşind să idetifice şi să desfiinţeze mai multe astfel de fabrici”, informează reprezentanții Poliției de Frontieră.

cm
cm