ASTĂZI ÎN JUDEȚ. Știri la prima oră

Începând cu ora 8, în piațeta din fața Casei de Cultură ”Vasile Grigore Latiș”, se desfășoară ”Târgul de primăvară”. Evenimentul va avea loc și mâine, tot de la ora 8.

Asociația Rădăcinilor Străbune, Școala Rădăcinilor Străbune, coordonate de prof. Măriuca Verdeș, și Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand” Sighetu Marmației (director, prof. Ovidiu Sechel) organizează, de la ora 13, în sala festivă ”Episcop dr. Vasile Stan” a Centrului Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, evenimentul ”Din drag pentru mama”. Elevii Colegiului Pedagogic vor susține un moment artistic. De asemenea, va fi vernisată o expoziție de pictură pe sticlă.

Muzeul Maramureșan vă invită de la ora 13, la deschiderea expoziției de fotografie și povești realizată de Camelia Rangu (Popescu) „Mame cu brațele goale”. Muzeul Maramureșan este a treia organizație care găzduiește această expoziție. Anterior expoziția a fost prezentată în 2022 la Timișoara, iar în 2023 a fost itinerată la Brașov.

De la ora 14, în Sala de conferințe, Revista „Nord literar”, în colaborare cu Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan”, Reprezentanța Maramureș a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj și Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, organizează un dialog între cititori și scriitori din Maramureș și Vasile Eugen Barz, director fondator al revistei de cultură din diaspora „Littera Nova”, ocazie cu care se va lansa cel mai recent număr al publicației. Invitați: Dana Gagniuc-Buzura, Delia Munteanu, Nicolae Scheianu, Gheorghe Pârja.

Casa de Cultură ”Vasile Grigore Latiș” din Târgu Lăpuș găzduiește, de la ora 15, spectacolul ”Sărut mâna, mamă!”, dedicat mamei și femeilor. Participă elevii de la Asociația Cultural Educativă ”Tradiții Lăpușene”, coordonați de profesorii Nistor Ionuț, Kovacs Iosif, Costenar Viorica.

Femeiel însărcinate și mămicile sunt invitate de Teodora Daniela Petruș pentru a afla mai multe despre provocările și beneficiile care apar odată cu rolul de mamă. Discuțiile vor avea loc de la ora 17, online, pe Zoom. Această activitate este finanțată de Disasters Emergency Committee, cu sprijinul ActionAid și PLAN. Activitatea face parte din programul Centrului Comunitar ROUA – un spațiu sigur pentru femei și familii din culturi diferite, cu servicii integrate și activități co-create de către Asociația DEIS și Asociația City Makers împreună cu femei românce și ucrainence.

De la ora 17, în Sala de conferințe, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare organizează lansarea volumului „Fire de lumină”, autor Milian Oros. Prezintă: Iacob Oniga, Carmena Felicia Băințan.

Ediția 3 a atelierului de gătit sănătos de la Greenys Baia Mare anunță, de la ora 18, multe delicatese din bucătăria italiană: salată complet nutrițională, paste cu sfeclă și caju, cât și o surpriză dulce – panna cotta cu afine. Locurile sunt limitate. Atelierul va fi pe bază de donație, generozitatea participanților contribuind la îndeplinirea scopului social și sustenabil al Asociației ”Suflete Verzi”.

De la ora 19, la gospodăria lui Victoru Știrbuțului din Călinești (nr. 194) au loc ateliere meșteșugărești, hori și jocuri bătrânești, derulate sub cupola Asociației Rădăcinilor Străbune și a Școlii Rădăcinilor Străbune.

Continuă seria ”Seara de Film” organizată de Tineret USR Maramureș. Totul se va desfășura într-o atmosferă relaxantă, prietenoasă și plăcută în clădirea Casa ”Lendvay Márton”, Piata Libertății nr. 15, etaj 2, începând cu ora 19.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica