AZILELE GROAZEI (18). Avem și reversul. Angajați, umiliți și înjurați de bătrâni, într-un azil din Maramureș
Pe tema ”azilelor groazei„ s-a scris și în prim plan au fost condițiile în care sunt ținuți bătrânii, uneori deficitare. Lucrurile însă, sunt mult mai complicate. Avem și situații în care unii angajați sunt umiliți de beneficiarii centrului, și am aflat de un astfel de caz și în Maramureș.
În Centrul de Îngrijire Bătrâni din Baia Sprie, lipsa personalului este o problemă acută. Și nici nu este de mirare acest lucru, mai ales în condițiile în care volumul de muncă aici este foarte mare și salariile mici.
”La noi nu e ca la azilele private, unde bătrânii sunt selectați. Noi nu putem alege beneficiarii. Angajații sunt supărați de volumul mare de lucru. Fetele noastre, spre exemplu, nu numai că trebui să schimbe pampers-urile unor bătrâni, trebuie să facă curățenie, cu ele am mutat și mobilierul, pentru că suntem în curs de reabilitare și nu am cu cine să fac asta, decât tot cu angajații centrului.
Sunt și bătrâni dificili, sunt cu problemele lor, unii te înjură de mamă. Avem cazuri când a venit de pe stradă și s-a supărat și pur și simplu a aruncat mâncarea pe jos. A avut supă de găluște și papricaș de pui și macaroane. Vorbim de oameni care nu au unde sta, nu au primit o mâncare caldă de cine știe când și fac astfel de lucruri. Apoi, spune că îi este foame și trebuie să-i pui iarăși mâncare.
La baie, fac pe jos și apoi spun către fete ”curăță, că de aia te plătește”. Mai sunt și care vin aici băuți și fac scandal. Aici nu poți să-i ții închiși, peste zi pot să plece și să se întoarcă când vor.
Avem o angajată care a suferit o pierdere în familie, i-a murit băiatul într-un accident și i-a spus un beneficiar, după ce i-a făcut curat în cameră, ”să pățești ce-a pățit feciorul tău!”. Era supărat că a trebuit să-i mai arunce din lucruri, pentru că bătrânii tot adună tot felul și nu putem să-i lăsăm să-și aducă lucruri decât până într-un punct. Trebuie să ai foarte multă răbdare cu ei… Nu putem generaliza, dar este suficient să ai trei-patru cazuri de acest fel.
Avem 56 de beneficiari, iar capacitatea este de 62 de persoane. Acum, dat fiind faptul că avem lucrări de modernizare, nu am mai luat alți bătrâni și pe unii i-am relocat în alt centru, ca să putem să facem amenajările. Renovările le facem din banii de la guvern”, a declarat Vasile Gherman, directorul instituției.
Trebui precizat că acest cămin de bătrâni este unul de stat. Asta înseamnă că bătrânilor de aici li se reține 60% din pensie, indiferent de sumă și există inclusiv cazuri de beneficiari cu pensie zero. Diferența trebuie plătită de primărie de unde provine beneficiarul, însă sunt și cazuri de autorități locale rău platnice, care au restanțe de luni de zile.
Ana-Maria HOJDA