BABY BOXES. Șansă la viață pentru nou-născuții aruncați în tomberoane sau toalete

Asociația ”Little Feet” din Maramureș, luptă pentru a oferi o șansă la viață nou-născuților abandonați ilegal. Din păcate, la nivel național, au fost înregistrate cazuri în care micuții au fost lăsați de mame în diverse locuri improprii, inclusiv aruncați la tomberon sau abandonați în toalete publice, iar când au fost descoperiți, unii nu au mai putut fi salvați.

Prin conceptul de Baby Boxes, care există deja în unele state occidentale sau în America, mamele disperate ar avea ocazia să-și abandoneze bebelușii în siguranță. Mai mult, odată ce micuții sunt plasați în aceste ”cutiuțe pentru bebeluși”, se declanșează o alarmă silențioasă, iar autoritățile vin și preiau bebelușii. Aceste dispozitive pot fi amplasate în pereții stațiilor de pompieri, spitale sau centre rezidențiale.

”Practic noi luptăm împotriva abandonului ilegal. Din păcate acum, acest fenomen nu este băgat în seamă. Nu există statistici pe acest segment. Însă, în online cel puțin, știrile pe acest domeniu sunt foarte precise. Acum parcă sunt atât de vizibile lucrurile.

Orice femeie poate să apeleze la un astfel de serviciu oferit de Baby Box. Identitatea mamei va rămâne secretă, nu se va ști cine a depus copilul în această cutiuță. De asemenea, avantajul este că mama poate să recupereze copilul dacă se răzgândește, în termen de 6 săptămâni. Acest dispozitiv este gândit ca o soluție pentru mamele aflate într-o criză, care nu au sprijin, nu au nicio perspectivă și nicio soluție. De ce să moară acel copil? Decât să-l arunci undeva unde crezi că nu-l găsește nimeni, mai bine îl lași într-un Baby Box. Din păcate, s-a dovedit că nu există ca bebelușii abandonați să nu fie găsiți, inclusiv animalele, câinii vagabonzi, îi găsesc. Însă, adesea, pentru bebeluș e prea târziu.

Din momentul în care copilul este predat în interior, acest dispozitiv este prevăzut climatic și oferă o temperatură de confort copilașului. În plus, după ce se închide ușa și se securizează, la un interval care se poate seta, spre exemplu un minut sau două minute, se declanșează o alarmă silenșioasă, pentru ca personalul din interiorul instituției să știe că a fost depus un bebeluș”, a declarat Dana Ardelean, președintele Asociației ”Little Feet”.

În momentul de față, echipa asociației lucrează la o propunere de proiect de lege pentru țara noastră, iar obiectivul principal este prevenirea și combaterea abandonului ilegal a nou-născuților. De asemenea, predarea unui copilaș în dispozitivele Baby Boxes trebuie înțeles și considerat ca un act juridic care se înalță la consimțământul pentru adopție.

Conceptul acesta este implementat, sub diverse forme, în țări din Europa, precum Germania, Austria, Bulgaria sau Cehia și se regăsește inclusiv în Statele Unite ale Americii. În SUA, după ce au fost puse la dispoziție aceste dispozitive, nu s-au mai înregistrat decese în rândul bebelușilor abandonați ilegal.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA