BAIA MARE AZI. Orașul, plin de blocuri pestrițe

În Baia Mare reabilitarea termică a blocurilor s-a făcut timp de foarte mulți ani într-un mod haotic. Mulți locatari care au dorit să-și eficientizeze energetic locuința au ținut cont mai mult sau mai puțin de aspectul general al blocului. Așa se face că avem numeroase cazuri de clădiri pestrițe, cu două, trei sau chiar patru culori diferite. Norme urbanistice în acest sens există, doar că ele nu sunt respectate, iar responsabilii primăriei nu au dat deloc sancțiuni.

Același lucru se aplică și la culoarea termopanelor, care ar trebui să fie la fel pe întreg blocul. Însă, o plimbare prin oraș ne arată că sunt apartamente unde cetățenii au dorit să-și pună rame colorate, chiar dacă restul vecinilor au rame albe. O altă normă încălcată, fără niciun fel de consecință, se referă la închiderea balcoanelor. Și în acest caz, blocul trebuie să fie unitar: ori toate apartamentele au balcoanele închise, ori niciunul.

Abia de curând, la nivelul orașului au fost câștigate și implementate o serie de proiecte pe fonduri europene, prin care reabilitarea termică a clădirilor se face prin intermediul autorităților locale, într-un mod unitar. Un astfel de exemplu este blocul de la Semilună. Acest demers ar trebui să continue în toate cartierele însă, pentru a oferi orașului farmecul pe care îl merită. Până când așa ceva se va întâmpla (dacă se va întâmpla), trebuie să ne mulțumim cu străzi unde normele estetice sunt drastic călcate în picioare.

Mai jos vă prezentăm doar câteva exemple de blocuri pestrițe din oraș.

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA