BAIA MARE. Ce spun greco-catolicii despre fostul Palat Episcopal

Oficialii Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș vin cu o serie de precizări vizavi de sitația fostului Palat Episcopal din Baia Mare. În anii trecuți s-a cerut retrogradarea clădirii, însă cererea a fost respinsă.

”Punctul nostru de vedere l-am descris în comunicatul din 30 martie 2018, atunci când a început și degradarea clădirii și el nu s-a schimbat de atunci.  Ca și explicație pot să vă spun, că, dacă ne ajutăm de logică, nu poți fi pusă, ca instituție, în situația de a cumpăra un bun de care ai fost deposedat abuziv și pentru care ai depus cereri de retrocedare”, a declarat Talida Trifoi reprezentat Biroul de presă.

Mai jos vă redăm o parte din comunicatul de presă emis de instituție în data de 30 martie 2018, în care se explică de ce clădirea a ajuns în acest stadiu avansat de degradare, fără ca nimeni să intervină.

”În perioada imediat următoare respingerii cererii de retrocedare, întreprinderea de tricotaje Tricomar a intrat în procedură de faliment, iar din cauza faptului că de-a lungul vremii acumulase datorii către Statul Român, clădirea a fost conferită unui lichidator, care a pus în vânzare clădirea pentru a recupera datoriile.

Clădirea nu a fost cumpărată de nimeni și, din păcate, a rămas în grija tuturor și a nimănui. Nepăsarea a făcut ca această clădire reprezentativă, atât pentru istoria și arhitectura municipiului Baia Mare, cât și pentru istoria Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, să se degradeze. Din cauza vijeliei din 17 septembrie 2017, o parte a acoperișului clădirii a fost avariată și timp de șase luni nimeni nu a intervenit pentru a repara stricăciunile provocate de intemperii. Degradarea clădirii a culminat cu dărâmarea din noaptea de 22 spre 23 martie a acelei părți care se afla sub porțiunea de acoperiș avariată.

Ne exprimăm indignarea și îngrijorarea că un imobil monument istoric este tratat cu atâta nepăsare, iar în cazul de față, indignarea și întristarea sunt și mai profunde pentru noi, întrucât această clădire reprezintă o parte a trecutului Bisericii Greco-Catolice din România. În această clădire a trăit și a locuit vreme de optsprezece ani întâiul episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, Dr. Alexandru Rusu, mărturisitor și martir al credinței și care, cât de curând, va fi ridicat la cinstea altarelor, pentru curajul de a-l fi  mărturisit pe Hristos în timpuri de prigoană”, se precizează în comunicatul de presă.

Ana-Maria HOJDA

Ana Maria Hojda
Ana Maria Hojda