BAIA MARE. ”Cel mai prosper an” pentru o instituție de cultură, din județ

Anul trecut a fost cel mai prosper, spune conducerea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Peste 55.000 de vizitatori au trecut pragul instituției sau au vizitat expoziții ale muzeului, peste hotare.
”Numărul total al vizitatorilor a ajuns la 55.246, dintre care 39.083 la sediu și 16.163 în afara sediului. Această cifră însumează numărul persoanelor care au vizitat cele 17 expoziții temporare organizate de muzeu la sediu (7), în țară (7) și în străinătate (3), dar și al celor care au participat la evenimentele culturale de peste an, târguri, ateliere educaționale, șezători, sărbători creștine sau din cultura tradițională. Suma veniturilor propii a depășit și ea cifra anilor anteriori ajungând la 152.638 (din care 14.000 fonduri nerambursabile).
A fost un an încărcat, dar foarte frumos în care patrimoniul muzeului a crescut, s-a inaugurat un nou obiectiv vizitabil – Casa Cărbunari, s-a lansat Ruta Cultural Turistică a Muzeelor în Aer Liber din România, s-au organizat evenimentele deja consacrate – Iarna pe uliță, Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor, Noaptea Muzeelor, Dorul Pâinii de Acasă, Târgul de Sfântul Dumitru, dar și un foarte important eveniment cultural care a pus în valoare 12 păstrători ai tradițiilor străbune – Gala Tezaure Umane Vii”, spun reprezentanții muzeului.
Parteneri la Crăciun în Maramureș sau Hora la Prislop
De asemenea, tot anul trecut, instituția de cultură a fost prezentă la unele dintre cele mai importante evenimente din Maramureș, precum Crăciun în Maramureș sau Hora la Prislop.
”Am fost parteneri și gazde pentru câteva dintre bine cunoscutele evenimente precum Mândrie Maramureșană, Crăciun în Maramureș sau Hora la Prislop. Am participat de asemenea la Târgurile de turism organizate la Romexpo, dar și la 15 conferințe și sesiuni de comunicări de specialitate din țară. Tot în acest context am fost parteneri în organizarea Conferinței intitulată Patrimoniul Cultural Imaterial în contextul păstrării și valorizării PEISAJULUI CULTURAL cu ocazia marcării a 20 de ani de la semnarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, dar și a workshopului cu tema „Rolul comunităților în prezervarea și promovarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial”.
Cele 50 de parteneriate cu diferitele instituții de învățământ, organizații sau asociații ne onorează și ne bucură, căci și prin prisma lor, valorificarea patrimoniului și promovarea tradițiilor vor fi repuse pe făgașul dorit”, mai arată conducerea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA