BAIA MARE – Deșeurile reziduale din zona de blocuri vor fi colectate mai rar

Frecvența de colectare a deșeurilor reziduale de la zona de blocuri a municipiului Baia Mare a fost modificată, anunță ADI Deșeuri Maramureș. Astfel, recipienții de deșeu menajer vor fi goliți o dată pe zi, începând din 1 ianuarie 2023. Până acum, deșeul rezidual era colectat de două ori pe zi.

Conducerea executivă a ADIGIDM a insistat pentru reducerea frecvenței de colectare, raportat la cantitatea de deșeu ridicată. Media de deșeu ridicată la o colectare dintr-un recipient de 1100 litri este de aproximativ 40 de kg. Într-un astfel de container cantitatea de deșeu ar trebui să fie de minimum 300 de kg.

”Măsura ar trebui să responsabilizeze cetățenii din zona de blocuri ca să separe deșeurile reciclabile din deșeul rezidual și să le depoziteze doar în igloo-urile dedicate fiecărei fracții reciclabile. În caz contrar, există riscul ca recipienții să fie supraplini”, explică reprezentanții ADI Deșeuri Maramureș.

Modificarea frecvenței are impact în costurile de operare. Numărul de kilometri parcurși vor scădea cu aproximativ 50.000 de km/ an. De asemenea, se reduc cheltuielile de personal și cele materiale. În baza scăderii cheltuielilor de operare s-a solicitat operatorului modificarea tarifelor pentru colectarea deșeului rezidual.

mg
mg