
BAIA MARE – Lucaciștii au celebrat femeile și fetele care excelează în domeniul STEM
Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu” Baia Mare a celebrat Ziua Internațională a Femeilor și a Fetelor din Domeniul Științei, marcată la nivel mondial în 11 februarie, în cadrul proiectului ,,WOMEN IN SCIENCE”. Onorați și emoționați, elevii și profesorii au avut fericita ocazie de a participa din sala festivă, din C.D.I., din laboratoarele colegiului sau din sălile de clasă la un adevărat maraton al științelor.
Participanții au fost conduși cu talent în fascinanta lume a disciplinelor STEM (Fizică, Chimie, Biologie, Inginerie și Matematică) de invitatele: PhD Habil. Adriana ISVORAN, licențiată în Fizică și Biologie, cercetător în domeniul: Chemoinformatică și Bioinformatică, Universitatea de Vest din TIMIȘOARA; PhD Roxana PAMFIL (FEIER), doctor în matematică aplicată, consultant în știința datelor, AI la QuantumBlack by McKinsey, LONDRA; PhD Anda GLIGA, profesor asistent la Institutul de Medicină de Mediu, Karolinska Institutet, STOCKHOLM, cercetător în domeniul toxicologiei, specializarea: Mecanisme toxice ale particulelor de metal și particulelor de combustie; PhD Aurora SIMIONESCU, atrofizician la SRON, Institutul Olandez pentru Cercetare Spațială din LEIDEN, cercetător în domeniul: Roiuri de galaxii și structura universului la scară largă; Drd. Maria-Iulia ZAI, inginer – fizician la ELI-NP, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ,, Horia Hulubei” din BUCUREȘTI, specializarea: Fizica materialelor avansate și a nanostructurilor, difracțía cu raze X; Daria-Antonia BUNU, director adjunct al departamentului de cercetare și dezvoltare în domeniul: Știința datelor/AI, la NTT DATA Corporation, TOKYO; Denisa Lavinia RÎMOCEA, masterand în specialitatea Biotehnologie moleculară la Universitatea Babeș-Bolyai, CLUJ-NAPOCA; Ramona RAȚIU, cercetător asistent în domeniul reprogramării celulare, specializarea: Neurobiologie și celule stem, Universitatea CAMBRIDGE.
Profesionalismul prezentărilor și domeniile inedite de cercetare au încântat participanții la conferința online. Elevii și profesorii au urmărit cu admirație aventura științifică a invitatelor, având convingerea că omenirea are nevoie de știință, iar știința are nevoie de femei. În cadrul aceluiași proiect, ,,WOMEN IN SCIENCE”, la Centrul de Documentare și Informare al colegiului, elevii împreună cu diriginții vizionează filmele: RADIOACTIVE dedicat Mariei Sklodowska-Curie și HIDDEN FIGURES, dedicat lui Katherine Johnson.
Mircea GRIGOR