CADASTRARE SISTEMATICĂ. Primăriile ”s-au trezit” cu bani în plus la buget, în Maramureș

Cu toate că procesul de cadastrare sistematică este anevoios și adesea plin de probleme, multe primării au de câștigat deoarece vin mai mulți bani la bugetul local. Nu au fost puține situații în care, din diverse motive, proprietarii de terenuri plăteau impozit pentru suprafețe mai mici decât cele reale, iar odată ce se fac noile măsurători, aceștia vor plăti dările către stat la suprafața reală, din teren, pe care o dețin. Au fost și cazuri în Maramureș, în care bugetul unui UAT aproape că s-a dublat, după realizarea măsurătorilor, arată Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.

”Toate aceste înscrieri în cartea funciară la suprafața reală înseamnă bani la bugetul comunei, a UAT-ului. Una este să zic eu ca cetățean că am 10 ari de teren, după care plătesc impozit, și alta este când vine cadastrul și mă găsește cu 14 ari. În Recea spre exemplu, unde am avut o discuție aprofundată cu primarul, bugetul comunității la momentul cadastrării, când s-au evidențiat suprafețele corect, aproape că s-a dublat efectiv.

Cadastrarea sistematică la Fărcașa, Recea și Satulung cred că va fi finalizată în anul acesta. Dar 4 ani de zile, firmele nu au făcut nimic, aici contractele sunt încheiate din anul 2018. Contractele sunt încheiate prin ANCPI, iar firmele respective poate că au sute de comune la nivel național”, a declarat Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA