CADASTRU. Problemele funciare, pe agenda Primăriei din Călinești

În ciuda unor idei preconcepute, nu este deloc ușor să fii primar, dacă te implici și să te dedici acestei meserii. Principala provocare a unui edil? “Să fiu alături de oameni, să le stau la dispozitie, să le ascult nevoile și pe urma să găsim soluții pentru nevoile lor”, după cum ne-a mărturisit Petru Nemeș, primarul din comuna Călinești, județul Maramureș.

Ce înseamnă asta? Că ești la dispoziția cetățenilor din comună ori de câte ori ești solicitat. Audiențe? “În fiecare zi. Chiar și după orele de program”, precizează Petru Nemeș.

Întrebat care sunt problemele pe care le reclamă cetățenii, primarul din Călinești ne mărturisește: “Fiecare cu problema lui. Diverse… De exemplu, sunt multe probleme funciare, pe cadastru. O problemă foarte mare a fost în Călinești, zonă colectivizată. În 1992 s-au eliberat titluri de proprietate doar pe o parte din suprafețele pe care le dețin. Mai exact, doar pe suprafața declarată în registru. În schimb, realitatea din teren era alta. Și în doi ani de zile am reușit să aducem situația într-un cadru legal. În localitățile Călinești și Cornești a fost Colectiv. Pe vremea fostului primar s-a făcut cadastru sistematic pe zona colectivizată și suprafețele au rămas pe UAT. Iar noi va trebui, prin Hotărâre de Consiliu Local, să reparcelăm terenurile și să le dăm înapoi la oameni”.

(Foto Călinesti: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM