CALENDAR. Satele din Maramureș pot candida pentru titlul de Sat European 2025

Satele sau comunele din Maramureș pot candida pentru titlul de Sat European de Tineret 2025. Candidatura va fi depusă de către un grup informal de tineri, în numele comunei, aceasta fiind susținută de către autoritățile publice din UAT-ul pe raza căruia se află satul sau comuna candidată, prin semnarea unei scrisori de susținere.

Potrivit organizatorilor, grupul de inițiativă trebuie să numere minimum 5, maxim 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani. Cel puțin unul dintre tinerii din grupul de inițiativă trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani împliniți până la data de 31 iulie 2024, termenul limită pentru depunerea candidaturilor din prima etapă de selecție (detalii despre calendarul de selecție mai jos). De asemenea, cel puțin 3 membri din grupul de inițiativă trebuie să aibă vârsta de cel puțin 18 ani împliniți până la data de 1 ianuarie 2025, când comuna preia oficial titlul de Sat European de Tineret 2025. Mai mult, 50%+1 din totalul membrilor din grupul de inițiativă trebuie să aibă reședința în comuna care candidează pentru titlu, în timp ce restul pot fi tineri care provin din comuna candidată, însă au reședința permanentă într-o altă localitate (din cauza job-ului, studiilor etc) sau tineri din alte comunități rurale învecinate (nu mai mult de 30 km de comuna care candidează pentru titlu).

Calendarul de selecție arată astfel: 1-30 iunie, perioada în care te poți înscrie pentru a găzdui un eveniment din cadrul Caravanei #înRITMrural în comuna ta; 16 iunie, termenul limită până la care te poți înscrie într-un program de mentorat care să te pregătească să îți depui candidatura pentru titlu; 16 iunie, termenul limită până la care te poți înscrie să participi la seminarul Rural Youth Connect, unde vei putea învăța tot ce trebuie să știi despre procesul de candidatură; 31 iulie, termenul limită până când așteptăm candidaturile pentru titlul de Sat European de Tineret 2025; 20 octombrie, termenul limită până când finaliștii pentru titlul de Sat European de Tineret 2025 își vor depune candidatura finală.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica