CAM TÂRZIU… Punem accent pe prevenție după ce bolile cardiovasculare au făcut ravagii

CNAS a demarat o campanie de informare a asiguraților despre anumite aspecte care ar duce la prevenirea și diagnosticarea precoce a unor afecțiuni. A venit acum rândul bolilor cardiovasculare, unde România și automat și Maramureșul are cei mai mulți bolnavi. Astfel de măsuri vin cam târziu, după ce ani de zile medicii de familie și cei specialiști au tot insistat că nu se pune accent pe prevenție.
Din informațiile oferite de CNAS aflăm că în doar trei ani de zile, din 2020 în 2022, numărul de pacienți înscriși în Programul național de boli cardiovasculare a crescut cu mai bine de o treime, de la 23.018 la 32.445.
„Pentru a avea o inimă sănătoasă și mâine, astăzi trebuie să alegem prevenția. În lupta cu afecțiunile cardiovasculare, un stil de viață sănătos, renunțarea la factorii de risc sunt esențiale. Însă toate aceste lucruri pornesc de la o vizită la medicul de familie pentru o consultație de prevenție.
Prevenția afecțiunilor cardiovasculare este poate cea mai bună decizie și cea mai bună investiție pentru o viață echilibrată și sănătoasă.”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.
Pentru categoria de persoane peste 60 de ani, consultația de prevenție la medicul de familie pentru depistarea precoce a unor afecțiuni se acordă de două ori pe an. Această consultație include:
– Evaluarea stilului de viață și a comportamentelor cu impact asupra sănătății, cu accent pe:
– Nutriție sănătoasă și consiliere pentru o alimentație echilibrată.
– Activitate fizică și combaterea obezității.
– Controlul consumului de alcool și renunțarea la fumat.
– Abordarea nevoilor psiho-sociale și menținerea sănătății orale.
– Evaluarea consumului de substanțe interzise sau cu regim special.
– Evaluarea riscului cardiovascular fatal, cu excepția anumitor categorii de pacienți, cum ar fi cei cu boli cardiovasculare diagnosticate anterior, diabet zaharat cu afectarea unui organ țintă, boală cronică de rinichi moderată sau severă, hipercolesterolemie familială sau colesterol total ridicat.
– Evaluarea riscului oncologic, de boală cronică de rinichi, sănătății mintale, inclusiv depresia, riscului de osteoporoză, incontinență urinară, melanom malign și demență.
Pe hârtie totul sună bine. Să vedem însă și cum sunt puse în practică aceste măsuri și cum vor reuși medicii de familie să cheme la astfel de evaluări pacienții supuși riscului de a dezvolta astfel de afecțiuni. Deocamdată, mulți salariați se plâng că ajung cu greu la medic și că ajung tot la privat când vine vorba de consulturi sau analize medicale…
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA