Care au fost ultimele cuvinte ale Papei Emerit Benedict XVI?

Au fost date publicității ultimele cuvinte pe care papa emerit Benedict al XVI-lea le-a rostit înainte de a muri. Sunt cuvinte care exprimă, cu ultima suflare a vieții sale, întreaga slujire și esența vocației trăită de regretatul pontif: a-L iubi pe Domnul din toată inima și cu toate puterile, mergând pe urmele sfântului apostol Petru. Până la publicarea acestui articol, aproximativ o sută de mii de credincioși au mers să se roage în bazilică la trupul neînsuflețit al papei emerit.

Secretarul său particular, arhiepiscopul titular Georg Gänswein, a dat publicității ultimele cuvinte rostite de papa emerit Benedict al XVI-lea înainte de a muri, scrie vaticannews.ro. Era în jurul orei 3.00 a dimineții de sâmbătă (31 decembrie 2022), ziua săptămânii în care a fost botezat în 1927. Bătrânul papă încă nu intrase în agonie, iar în acel moment colaboratorii și asistenții își dădeau schimbul. Alături de el, în acel moment al zorilor, era doar un asistent medical care nu vorbea germana. ”Benedict al XVI-lea” a mărturisit cuprins de emoție în italiană: Doamne, te iubesc!”. Secretarul mărturisește că nu era de față în acel moment, dar asistentul medical i-a spus aceste cuvinte câteva clipe mai târziu. ”Au fost ultimele cuvinte ale sale care se puteau înțelege”, a spus mons. Gänswein, ”pentru că după acel moment nu a mai fost în măsură să se exprime”.

Departamentul pentru comunicare a primit susținerea ordinului religios ”Cavalerii lui Columb” pentru a pune la dispoziția mijloacelor de comunicare structurile și conexiunile audio-video necesare pentru a asigura transmisiunea în mondoviziune a Sfintei Liturghii de înmormântare a papei emerit Benedict al XVI-lea, care va fi prezidată joi, 5 ianuarie 2023, de papa Francisc, în Piața Sfântul Petru, la ora Romei 9.30.

mg
mg