Ce se întâmplă, în Baia Mare, în cazul unui cutremur puternic?

Un cercetător olandez a prezis cutremurul devastator din Turcia printr-o postare pe care a făcut-o publică cu trei zile înainte de producerea evenimentului. E încurajator faptul că există astfel de specialiști, astfel de tehnologii. E trist că nimeni nu i-a dat ascultare.

Maramureșul se află pe harta seismicității în România. Ultimul cutremur care ne-a dat emoții nouă, băimărenilor, a avut loc în 2006, având o intensitate de 4 pe scara Richter. Unda seismică a produs panică în localitățile din jur, în Tăuții-Măgherăuș, Cicîrlău, respectiv Seini.

Ne-am gândit, însă, vreodată ce se întâmplă în cazul unui cutremur puternic? Orașul Baia Mare e împânzit de construcții vechi – atât blocuri, cât și clădiri publice/ private. Multe dintre acestea reprezintă un pericol și în momentul față, când pământul e stabil. E cazul fostei fabrici de textile a Tricomarului, la bază un monument istoric, tratată cu nepăsare. În 2018, o parte din construcție s-a prăbușit, dar, cu paza Celui de Sus, nimeni nu a fost rănit.

Nu într-o stare atât de avansată de degradare, dar, totuși, cu o soartă similară par să fie multe alte clădiri din oraș. Dacă un cutremur afectează Baia Mare, ce se întâmplă cu clădirea REMIN din centrul orașului (de pe care zboară constant țigla, deja), ori cu Casa de cultură, Casa Tineretului ori multe alte clădiri vechi, a căror reabilitare a fost ignorată ani de zile?

Din propria experiență știu că paza bună trece primejdia rea. O inventariere și verificare a clădirilor din municipiul Baia Mare din punct de vedere al rezistenței la un seism sunt etape ce ar trebuie făcute degrabă. Ar mai trebui controlate subsolurile tuturor blocurilor și aranjate, preventiv, pentru cazurile de urgență.

Cu războiul care pulsează la granițele județului și cu toate aceste fenomene naturale ce se abat tot mai năprasnic asupra oamenilor, ar trebui să fim pregătiți – oricând – pentru calamități ce ne pot tăia răsuflarea. Nu doar la figurat, ci și la propriu.

Costel PÎRVĂNOIU

mg
mg