Ce trebuie să știi despre impozitul pe mașini în 2023

Ca regulă generală, Codul fiscal stabilește că, de principiu, pentru că există și niște excepții, orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/ înregistrat în România datorează un impozit anual pentru respectivul mijloc de transport.

Apoi, dacă la 31 decembrie 2022 deținea un vehicul înmatriculat sau înregistrat, proprietarul acestuia datorează impozit în 2023 (chiar dacă anul acesta îl vând), deoarece regula este că impozitul se datorează pentru întregul an fiscal de o persoană care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Impozitul pe mijloacele de transport se plătește, potrivit Codului fiscal, la bugetul localității unde persoana își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.

Acesta se achită anual, în două tranșe egale. Termenele legale pentru plată sunt 31 martie și 30 septembrie. Deținătorii de vehicule ce plătesc impozitul pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Conform reglementărilor actuale, impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare din Codul fiscal.

De pildă, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.

Pe de altă parte, pentru motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.

Totodată, Codul fiscal stabilește o serie de scutiri și reduceri de la plata impozitului auto. Printre altele, nu se plătește impozitul auto pentru mașinile veteranilor sau văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav sau accentuat și ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, pentru vehiculele istorice sau cele electrice (lista completă se găsește aici).

Suplimentar, consiliile locale pot decide acordarea de scutiri sau reduceri la impozitul pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

sursa avocatnet.ro

Ştirile de ultimă oră, disponibile pe email

Introdu adresa ta de e-mail pentru a primi stiri pe email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *