Cei ce nu respectă noile reguli privind regimul deșeurilor riscă inclusiv pedepse cu închisoarea

Pe lângă abandonarea, îngroparea, incendierea sau eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, din această lună, și aruncarea, ascunderea ori deținerea și păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate sunt interzise. Sancțiunile pentru nerespectarea noilor reguli privind regimul deșeurilor ajung, în cazul persoanelor fizice, de la amenzi de până la 45.000 de lei până la pedepse cu închisoarea de până la cinci ani.

Legislația din domeniul gestionării deșeurilor a suferit mai multe modificări importante în această lună, ele fiind cuprinse în Legea nr. 17/2023, prin care este aprobată, de fapt, OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Printre alte modificări aduse de Legea 17/2023 legislației privind regimul deșeurilor se numără și adăugarea de noi interdicții privind eliminarea deșeurilor. Mai exact, de-acum este interzisă, pe lângă abandonarea deșeurilor, și aruncarea, precum și ascunderea lor.

Totodată, pe lângă eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, mai nou sunt interzise și deținerea ori păstrarea lor în afara spațiilor speciale amintite.

Abandonarea deșeurilor reprezintă, potrivit noii legi, părăsirea sau debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a acestora și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile unde au fost generate, în timp ce aruncarea reprezintă debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora.

Apoi, ascunderea e definită ca fiind așezarea deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor într-un loc în care să nu poată fi văzute și/sau găsite, alta decât îngroparea, care este ascunderea sau încercarea de ascundere în sol a deșeurilor.

mai multe amănunte pe avocatnet.ro.

Ştirile de ultimă oră, disponibile pe email

Introdu adresa ta de e-mail pentru a primi stiri pe email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *