
CERC VICIOS. Din nou probleme la Școala ”Lucian Blaga” privind clasele pregătitoare
Problemele legate de supraaglomerarea Școlii ”Lucian Blaga” din Baia Mare se țin lanț de an de zile. Situația numărului extrem de mare de elevi înscriși aici, mulți pe baza vizei de flotant nu este o noutate, însă cu toate acestea nu se iau măsuri pentru a remedia situația. Așa se face că, părinții în continuare profită de portița legislativă care le permite să-și înscrie copiii aici în clasa 0, cu toate că-n mod normal ar fi arondați altor școli. Așa că, evident, din nou se ajunge la veșnica nemulțumire: școala nu are spații suficiente pentru toți elevii și soluțiile de avarie nu convin părinților (soluțiile sunt relocarea claselor în alte școli care au spații sau introducerea programului pe după-masă).
Pe această temă, conducerea Primăriei Baia Mare a avut o intervenție în care viceprimarul cu atribuții de primar a precizat că a avut o întâlnire cu reprezentanții tuturor părților implicate, pentru a se găsi soluții înainte de începerea școlii. Pe de o parte acesta a precizat că părinții sunt cei care fentează regulile și apoi așteaptă ca primăria să le rezolve problemele. În plus, acesta a precizat că aici trebuiau să fie 5 clase pregătitoare și după înscrieri au ”apărut” 6.
”Dacă nu ar exista deja zicala „când ești bun, ești luat de prost”, sigur aș fi inventat-o eu. Cu tot respectul, vreau să fie clar pentru toată lumea: nu voi accepta sub nici o formă ca sistemul educațional și copiii din Baia Mare să fie bătaia de joc a unor persoane care nu vor să înțeleagă că regulile există și trebuie respectate!
Am avut astăzi o ședință cu părinții mai multor viitori elevi care urmează să frecventeze cursurile Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”, alături de Dan Filip, inspector școlar general adjunct al ISJ Maramureș, și de directoarele unității de învățământ. Am organizat această întâlnire pentru a găsi soluții în urma situației inconfortabile în care am fost puși noi, cei din administrația locală, elevii și părinții lor.
Aici există o problemă mai veche, de câțiva ani, în ceea ce privește spațiul existent în școală, una dintre cele mai aglomerate din municipiu. Aproximativ 1.100 de elevi ai claselor pregătitoare și I-VIII învață în această unitate. În planul de școlarizare prezentat Primăriei pentru anul 2024-2025, conducerea școlii a cerut 5 clase pregătitoare. În urma înscrierilor, ne-am trezit cu… 6 clase.
Cum am ajuns în această situație? Știți cu siguranță că există un vid legislativ de care profită unii și care permite înscrierea în clasele pregătitoare cu vize de flotant, deși, conform domiciliilor, acești copii aparțin de alte școli. Așa am ajuns să avem școli supraaglomerate, respectiv unități aproape goale. Unii părinți fentează regulile, iar conducerile școlilor acceptă situația! În final, problema este aruncată în curtea Primăriei, singura care nu ar trebui să aibă nici o implicare în această problemă, deoarece noi ne ocupăm strict de infrastructura școlară și nu de programă și înscrieri!
Zilele trecute am lansat câteva propuneri de soluționare a situației. Am propus relocarea claselor 0 în spațiile pe care le avem în școlile „Alecsandri” și „Caragiale”, două unități moderne, proaspăt renovate, respectiv susținerea cursurilor în programul de după-amiază. Unii dintre părinți nu au fost de acord cu varianta relocării și ar accepta, mai degrabă, cursuri în programul de după-amiază, alții doresc cealaltă variantă. Conducerea școlii, la rândul ei, nu este de acord cu susținerea cursurilor după-masa. Toate acestea în contextul în care se știe faptul că, inclusiv această școală, va intra într-un amplu proces de reabilitare și vom fi nevoiți să relocăm anumite clase pentru o anumită perioadă.
Deficiența de comunicare dintre directoarele unității și părinții elevilor a dus, astăzi, la situația în care Primăria este luată la rost pentru problema generată. Ne aflăm în mijlocul unui cerc vicios pentru care, dacă tot am fost implicat fără vreo vină, îmi asum să găsesc o soluție. Una care să fie în folosul copiilor, în primul rând. Am stabilit o nouă întâlnire pentru săptămâna viitoare. Consider că acest răgaz este suficient pentru ca toți factorii implicați să vină cu propuneri care să poată fi acceptate atât de reprezentanții școlii, cât și de părinți și pe care să le implementăm cât mai rapid, ținând cont că peste o lună începem școala”, a declarat Ioan Doru Dăncuș.
Ana-Maria HOJDA