CONSECINȚE RĂZBOI. Un copil ucrainean, cu o afecțiune rară și complexă, ajutat de Asociația Caritas Maramureș

Într-un gest de generozitate și solidaritate, Asociația Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureș a intervenit pentru a aduce un suflu nou în viața lui Mykola, un băiețel ucrainean în vârstă de doar 8 ani, diagnosticat la naștere cu sindromul Cornelia de Lange, o afecțiune rară ce include multiple malformații congenitale.

Mykola și mama sa trăiesc, în prezent, în Baia Mare, ca refugiați din cauza conflictului armat din Ucraina. Cu un devotament și o dragoste necondiționată, mama lui Mykola, o femeie puternică, crește și îngrijește singură cei patru copii ai săi. Situația se complică din cauza necesității de a fi asistent personal pentru fiul său, ceea ce îi limitează posibilitatea de a avea un loc de muncă și de a susține financiar familia.

”Mykola este un băiețel vesel, în vârstă  de 8 ani, care, încă de la naștere, a fost dignosticat cu sindromul Cornelia de Lange – complex de malformații congenitale multiple – microcefalie, acromicrie, contracturi ale articulațiilor cotului flexor – extensor, miopie congenitală a ambilor ochi, dismorfie facială,  întârziere în dezvoltarea fizică, întârziere în dezvoltarea limbajului și statokinetică. Acesta este crescut și îngrijit cu multă dragoste și devotament de către mama lui, o femeie puternică care și-a crescut singură cei patru copii”, explică Ana-Maria Costin, coordonator al Centrului Caritas pentru refugiați.

În această situație, Asociația Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureș a venit în ajutorul familiei prin achiziționarea unui aparat special, un verticalizator, care îl va ajuta pe Mykola să facă primii pași în dezvoltarea sa.

”Din cauza faptului că nu poate avea un loc de muncă, fiind asistent personal pentru fiul său, aceasta (mama, n.r.) nu reușește să acopere toate nevoile familiei. Caritas Maramureș i-a venit în ajutor prin achiziționarea unui aparat special, un verticalizator pentru Mykola, care îl va ajuta să facă primii pași”, subliniază Ana-Maria Costin, coordonator al Centrului Caritas pentru refugiați.

Prin intermediul acestui dispozitiv, micuțul va putea depăși unele dintre provocările pe care sindromul Cornelia de Lange i le impune, învățând să-și dezvolte abilitățile motorii și să-și construiască autonomia.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica