CRONICĂ DE FILM. Ramon, sau cum șansa ține cu cei curajoși!

Îl cunosc personal pe Pavel Bartoș de câțiva ani. A fost mentor, la Festivalul Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”, de două ori, în 2015 și 2020, al trupei de teatru de liceu „The SnooP – Baia Mare”, pe care o coordonez din 2014, în cadrul asociației culturale Artspot – Baia Mare.

Am lucrat împreună, am făcut guiașuri, am pălăvrăgit ore întregi, cu toții, și ne-a destăinuit din filozofia sa de viață și artă. Este un om extrem de darnic, care a decis ca în drumul său artistic să aducă bucurie spectatorilor.

Povestea fimului

Filmul Ramon, unde este producător, scenarist și actor principal, urmează întocmai această cale. Un tânăr viticultor, din satul Struguracul de Sus, pasionat de munca câmpului, pur la inimă, muncitor și cu freză de țărănuș, se îndrăgostește de o superbitate de actriță/fotomodel, cu un cap mai înaltă decât el! Vrăjit, îndrăgostit și nevinovat, cu o poză în mână, face autostopul până la văr-su, în București, s-o găsească pe superbitate și s-o ceară de… soție! Urmează peripeții grele, cu bătăi și furturi de 50 de milioane de euro, pe care e mai bine să le descoperiți la cinema.

Pavel Bartoș face un rol minunat, de care prinzi drag imediat, care-ți intră sub piele din primele clipe. Ramon e omul simplu care crede în visul lui și are îndeajuns curaj încât să-l urmeze până în pânzele albe. Într-un fel, cred, cu toții ne-am dori să fim Ramon, în anumite momente ale vieții.

Industria filmului românesc are nevoie de susținere

Filmul se termină emoționant! Omul bun la suflet este, se pare, și norocos! Am avut bucuria să-l văd și pe Alex Ion, a doua oară în această lună, în două filme diferite, în două roluri complet diferite. Excelent actor! Nu pot să nu mă gândesc câte filme foarte bune s-ar putea face în România dacă această industrie ar fi susținută!

Filmul Ramon este regizat de Jesus del Cerro, după un scenariu de Anghel Damian și Pavel Bartoș.

(Dragoș Călin)

GlasulMM
GlasulMM