DECESE BEBELUȘI – Ce a stabilit ancheta Spitalului Județean Baia Mare

Decesul a doi bebeluși într-un interval de doar cateva săptămani, după ce ambii au trecut pe la Spitalul Județean Baia Mare, a starnit un val de revoltă în randul maramureșenilor. Subiectul a fost larg dezbătut și în presa națională, fiind criticată atitudinea manifestată de cadrele medicale, mulți fiind de părere că aceste cazuri au fost tratate cu superficialitate. Astăzi, conducerea Spitalului Județean a ieșit public și a anunțat că în urma decesului celor doi bebeluși consultați și tratați în cadrul Unității Primiri Urgențe, Spitalul Județean Baia Mare a constituit o comisie de analiză pentru a stabili cauzele celor două decese.

„Comisia de analiză, compusă din medici din specialitățile medicină internă, pediatrie, anatomie patologică și condusă de Dr. Pop Vasile-loan, director medical, s-a întrunit în data de 15 decembrie 2022 și a analizat toate informațiile legate de consultațiile și tratamentul primit de cei doi pacienți. În primul caz, s-a reținut că acesta a fost consultat în UPU Pediatrie în 06.12.2022, ora 10:47, și trimis la domiciliu cu tratament simptomatic și ulterior internat în secția de Pediatrie tot în data de 06.12.2022, ora 18:30 și care a decedat în data de 07.12.2022 ora 00:15. Comisia a constatat că în cazul bolii sugarului, din punct de vedere medical, s-a administrat terapia corespunzătoare, dar evoluția progresivă și fulminantă a bolii nu mai putea fi oprită. În acest caz, diagnosticul a fost de infecție virală de căi respiratorii superioare cu suprainfecție bacteriană cu Streptococ de grup B – cultură pozitivă din secreția bronșică.

În cel de-al doilea caz, care s-a prezentat în UPU Pediatrie în 10.12.2022, ora 9:57, cu simptome de febră, tuse și vărsături Comisia a constatat că, din punct de vedere medical, cazul a fost gestionat corespunzător – consult, atitudine corectă în managementul febrei – ințial scăderea febrei prin metode fizice deoarece mama administrase la domiciliu tratament antitermic, iar ulterior a beneficiat de antitermic ir ( Novocalmin) și recomandare de terapie la domiciliu, având în vedere
datele clinice. Ulterior, conform relatărilor mamei, aceasta a revenit la medicul de familie pentru că evoluția nu a fost favorabilă, iar acesta a recomandat schimbarea tratamentului cu antibiotice. Mama a găsit sugarul decedat în data de 13.12.2022 și a solicitat ajutor prin 112 – medicul de medicină de urgență a găsit pacientul cu semne clare de moarte biologică.
Conducerea Spitalului Județean Baia Mare va continua propria ancheta în cazul celor două decese, urmând să sesizeze și Colegiul Medicilor Maramureș.

De asemenea, conducerea Spitalului Județean Baia Mare este alături de familiile îndurerate de pierderea celor doi copii, le transmite întreaga compasiune față de situația în care se află și sincere condoleanțe”, a anunțat Spitalul Județean Baia Mare.

Marcel Șerban

dh
dh