DECIZIE – Despăgubiri serioase oferite fermierilor care au de suferit din cauza animalelor sălbatice

Ministerul Mediului a anunțat că în prima ședință de guvern din acest an a fost adoptată hotărârea prin care „reglementăm drepturile şi obligaţiile proprietarilor de culturi agricole/silvice, procedura de despăgubire, astfel încât partea păgubită să primească despăgubirea în timp util şi la justa valoare”.

„Este încă un pas important în privința gestionării durabile a faunei cinegetice, concomitent cu protejarea oamenilor, a culturilor agricole/silvice și a animalelor domestice și compensarea pagubelor suferite. Pentru anul 2023 am alocat 8 milioane de lei pentru plata pagubelor, care reprezintă cea mai consistentă alocare de până acum. În ultimii doi ani am plătit toate restanțele față de proprietari, plata despăgubirilor ajungând la peste 7 milioane de lei în 2021 și 7 milioane 981 mii de lei în 2022.

În cazul atacurilor soldate cu rănirea sau decesul persoanelor fizice, modalitatea de acordare a despăgubirilor va fi reglementat prin ordin de ministru. Astfel, se vor acorda victimei despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, salarii compensatorii pentru perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, 𝗱𝗮𝘂𝗻𝗲 𝗺𝗼𝗿𝗮𝗹𝗲, precum și cheltuielile de înmormântare și sume compensatorii pentru familia decedatului”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.

FOTO Tanczos Barna/facebook

Marcel Șerban

dh
dh