Deputatul Gabriel Zetea, dialog politic cu parlamentari austrieci

Miercuri, 8 noiembrie, în Sala Nicolae Titulescu a Palatului Parlamentului, reprezentanții Camerei Deputaților au primit vizita delegației Grupului de prietenie Austria – România și Bulgaria din Parlamentul austriac conduse de deputatul Partidului Social Democrat din Austria, Harald Troch, președintele grupului. Acesta a fost însoțit de deputatul Partidului Popular Austriac Nico Marchetti, de deputatul Partidului Libertății din Austria Philipp Schrangi, de deputatul Partidului Verzilor din Austria Georg Burtstmayr, de deputatul Partidului Noua Austrie Stephanie Krisper și de doamna Heike Malicek, reprezentant al Direcției Afaceri Internaționale din Parlamentul Republicii Austria. Delegația austriacă a avut în componență reprezentați ai celor cinci partide care compun Parlamentul Austriac. Din partea Ambasadei Republicii Austria la București a fost prezentă E.S. Adelheid Folie, ambasador și Tobias Fuchs, practicant în cadrul Ambasadei.

Din delegația Camerei Deputaților din Parlamentul României au făcut parte deputatul PSD Maramureș Gabriel Zetea, chestorul Camerei Deputaților, dar și parlamentarii social-democrați Marian Mina – deputat de Giurgiu, Horia Țuțuianu – deputat de Constanța, Silviu Hurduzeu – deputat de Caraș Severin și George Șoldan, deputat PSD Suceava.

Discuțiile au vizat  dialogul politic, cooperarea economică, sectorială si dimensiunea umană, dar și afacerile sociale. Președintele delegației austriece, parlamentarul social democrat cu o bogată experiență, Harald Troch este un susținator vocal al aderarii României și Bulgariei la spațiul Schengen, în linia tuturor socialiștilor europeni care susțin si votează  pentru aderarea României la Schengen, spre deosebire de Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, președintele Partidului Popular Austriac – OVP, membru al PPE, care se opune constant acestui pas la care România are dreptul de atâta timp.

În cadrul discuției care a abordat tema afacerilor sociale, deputatul social-democrat de Maramureș a precizat că “situația actuală creată de blocarea accederii României la Schenghen de către Austria a adus în prim plan importanța comunității românești pentru bunul mers al societății și economiei austriece.” Potrivit datelor INS din Austria, România îsi consolidează poziția a doua în clasamentul statelor de proveniență ale cetățenilor străini din Austria. ”Lucrătorii forestieri români muncesc în condiții dificile în Austria, precum și îngrijitorii la domiciliu și unii dintre lucrătorii agricoli sezonieri, de aceea este important dialogul dintre țările noastre în domeniul afacerilor sociale”, a declarat chestorul Camerei Deputaților, Gabriel Zetea.

GlasulMM
GlasulMM