DEZBATERI APRINSE. Ședință tensionată în Consiliul Local Baia Mare

Astăzi, în cadrul ședinței de Consiliu Local Baia Mare, s-a desfășurat o dezbatere intensă pe marginea proiectului 31, care vizează aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Stadionul de Atletism. Dezbaterile au atras atenția și prezența mai multor cetățeni în contextul recentelor speculații cu privire la construcția unui bloc în mijlocul Complexului Național Sportiv.

Viceprimarul interimar, Doru Dăncuș, a prezentat proiectul afirmând că acesta are avizul de legalitate al secretarului general al municipiului și îndeplinește toate condițiile pentru a fi supus la vot. În plus, a subliniat beneficiile financiare ale proiectului, menționând că valorizarea terenului ar aduce un aport semnificativ la bugetul local.

”Din punct de vedere al oportunității și valorizării terenului, noi încasăm astăzi undeva la 11.000 de lei impozit pe terenul respectiv. În condițiile în care noi valorizăm acel teren, s-ar putea să încasăm 1 milion de lei taxe și impozite la bugetul local. Acest teren a fost în domeniul public al municipiului Baia Mare și a fost retrocedat proprietarilor printr-o sentință judecătorească”, a declarat Doru Dăncuș.

Consilierul local Bogdan Hodorogea a propus varianta exproprierii, susținând că cetățenii doresc să păstreze spațiul ca un complex sportiv și de agrement, comparând situația cu zonele din New York, unde nu se construiește în parcuri.

Ștefan Lupșa, alt consilier local, a adus în discuție opțiunea de a expropria două benzinării din zonă pentru a face loc construcțiilor conform planului inițial.

Contrazicând ideea de expropriere, consilierul Radu Ardelean a subliniat că proprietatea privată trebuie respectată, iar dezvoltarea orașului ar trebui să se facă pe verticală pentru a conserva spațiile verzi. A menționat, de asemenea, o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului care ar confirma că terenul nu face parte din Complexul Național Sportiv.

”Voi induceți în eroare când spuneți că face parte (terenul, n.r.) din complex. S-a decis printr-o hotărâre a CEDO că acel teren nu face parte din Complexul Național Sportiv”, a subliniat consilierul local Radu Ardelean.

Reprezentantul celor două societăți care au cumpărat terenul a respins acuzațiile de ”mafie imobiliară” și a susținut că vor încerca să integrezeîn proiect o grădiniță sportivă și o pistă de atletism, împăcând astfel cerințele cetățenilor cu intențiile lor de dezvoltare sportivă a zonei.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica