GRAV. Medicii oftalmologi dintr-un spital din Maramureș au renunțat la contractele part-time

În aceste zile, la Prefectura Maramureș a avut loc o nouă întâlnire de dialog social. Sindicaliștii din partea Cartel Alfa, dar și reprezentanți ai spitalelor au fost prezenți la întâlnire, unde s-au purtat discuții referitoare la aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 54/2023, care vizează procedura de modificare a drepturilor salariale prin stabilirea salariului de bază pentru contractele de muncă cu timp parțial la nivelul anului 2022.
”În sistemul medical din România există două contracte, un contract care cuprinde gărzile ”obligatorii” ale medicilor, care sunt cuprinse în contractul individual de muncă și alte gărzi, care se fac opțional, într-un contract part-time, dar acestea sunt plătite la un tarif mult mai mic, față de o gardă ”obligatorie”.
În condițiile acestea de exemplu, toți medicii de la oftalmologie de la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare și-au depus demisiile pentru gărzile acelea neobligatorii. Am informații că și la Brașov, medicii din UPU au făcut la fel și problema este una la nivel național. Atunci se pune în pericol siguranța pacientului.
Pe de altă parte, mai avem și punctul de vedere al unor manageri de spitale, și pe undeva au dreptate. Dacă avem un contract de gărzi part-time, care nu este obligatoriu, nu te obligă nimeni să faci aceste gărzi dacă nu-ți convine tariful.
În același timp însă, mă pun și în situația pacientului, să mă văd dus la urgență și să nu am medic de gardă pentru o banală apendicită perforată, spre exemplu. Trebuie foarte atent lămurite lucrurile, ca să fie toată lumea mulțumită”, a declarat Florin Hossu, președintele Cartel Alfa.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA