DIN 1 NOIEMBRIE. Modificări importante la plățile și încasările cu bani cash

Guvernul a decis mai multe schimbări fiscale care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023. Modul în care se pot face tranzacțiile cash s-a modificat și s-au implementat amenzi care sunt usturătoare pentru cei care nu le respectă.

Modificări la plățile și încasările cash între persoane fizice și companii

Se pot face încasări și plăți intre o persoana juridica și o persoana fizica în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, pentru livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări.

Până la modificare, plafonul era de 10.000 de lei. Depășirea sa implică o amendă de 25% din suma care depășește plafonul. Facturile care sunt mai mari de 5.000 de lei se pot plăti numerar în limita de 5.000 de lei, iar diferența se transmite prin bancă. Acest plafon nu se aplică la plata salariaților.

Ce se schimbă la plățile și încasările cash între două persoane fizice

Se pot face încasări și plăti între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei / tranzactie până la data de 31 decembrie 2024. Plafonul era de 50.000 de lei înainte de modificare, iar dacă se depășește, se va aplica o amendă de 25% din suma ce depășește maximul. Plăți și încasări cash între două persoane juridice. Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoana juridică. Plafonul anterior era de 5.000 de lei. Depășirea plafonului de 1.000 de lei, implică o amendă de 25% pentru ce depășește suma.

Se pot face plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi. Pentru depășirea plafonului de 1.000 de lei, se va aplica amenda de 25% din suma ce depășește. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare. (sursa spynews.ro)

Mihai ROMAN

credit foto prahovabusiness.ro

cm
cm