DOI ANI DE RĂZBOI (I). Sprijin continuu pentru refugiați din partea Asociației Caritas

La doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, Asociația Caritas Greco-Catolic Maramureș rămâne ferm angajată în sprijinirea refugiaților din țara vecină. Ana-Maria Costin, coordonatorul centrului de refugiați al asociației, descrie eforturile de a oferi sprijin diversificat, îndeosebi activități educaționale și lingvistice adresate copiilor și familiilor afectate de conflictul din Ucraina, aducând în discuție dilemele legate de educația copiilor refugiați și preferințele acestora pentru învățământul online în Ucraina.

Reporter: Se împlinesc doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. În ce fel s-a reconfigurat Asociația Caritas pentru ajutorarea refugiaților din țara vecină?

Ana-Maria COSTIN: Noi am venit în sprijinul beneficiarilor ucraineni cu diferite activități. Anul trecut, am sprijinit copiii de școală primară și gimnaziu cu două cursuri, de engleză și limbă ucraineană. Anul acesta, având în vedere că și Guvernul a schimbat puțin cerințele pentru ucraineni și, oarecum, i-a încurajat pe ucraineni să-și înscrie copiii în școlile din România, am venit în sprijinul lor cu aceste cursuri de limba română pentru copii și suport educațional în limba română. Mai exact, acești copii care sunt înscriși în școlile din România pot veni la noi, iar profesorul de la centrul nostru îi ajută cu temele și să înțeleagă puțin mai mult din ceea ce li se predă la școală.

R.: Ce progrese fac acești copii?

A.M.C.: Din păcate, acești copii nu sunt mulți la număr. În prezent, avem doar doi copii care vin pentru suportul acesta în limba română. Noi avem în grijă mulți copii de clase primare, iar la acest nivel Școala Gimnazială ”Dr. Victor Babeș” Baia Mare le oferă cursuri în limba ucraineană. Iar atunci, de cursuri în limba română ei, copiii, nu mai au nevoie. Apoi, elevii de gimnaziu sunt foarte puțin sau aproape deloc înscriși la școlile de aici. Pentru ei e mai ușor să facă școală online. Ei s-au gândit de la început că, dacă aleg varianta în limba română, fiind audienți, nu merg în anul școlar în care sunt în Ucraina și, atunci, ei pierd acel an dacă ar fi să renunțe la sistemul online din țara natală.

R.: Funcționează, în continuare, școala online în Ucraina?

A.M.C.: Funcționează, elevii aflați aici fac cursurile online fie la școlile la care sunt înscriși ori s-au înscris la altele care merg pe această variantă. Pentru că sunt deja unele școli din Ucraina care nu mai fac online. Avem exemplul unei familii din Odessa, unde nu se mai face școală online, doar în sistem fizic. Dar părintele s-a înțeles cu dirigintele și acesta îi trimite elevului lecțiile și materialul didactic, pe internet, să învețe singur.

Maria STOICA

Articol din cadrul campaniei de presă inițiate de ziarul ”Glasul Maramureșului” la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Scopul acestei campanii este de a evidenția eforturile depuse de diferite organizații și instituții pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina și de a sublinia importanța solidarității și a ajutorului acordat în astfel de situații dificile.

Maria Stoica
Maria Stoica