DOI ANI DE RĂZBOI (IX). Refugiații se întorc acasă ori pleacă spre Occident

Numărul de beneficiari ucraineni ai Asociației Diecezane Caritas Greco-Catolic Maramureș s-a redus aproape la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut. Fluxul la graniță nu mai este atât de mare, iar dintre cei aflați în Maramureș mulți au plecat fie spre alte țări europene, fie spre locurile natale. Motivul principal al relocării este dat de problema veniturilor lunare.

”Avem șase familii care au plecat în străinătate, îndreptându-se spre: Germania, Olanda, Irlanda. Ajutorul financiar pentru ucraineni este mai consistent acolo, deși, din punct de vedere a condițiilor, mai ales la început, nu e ca în România. Acolo stau cu toții într-un campus cu mai mulți refugiați și abia după un timp primesc un apartament sau o casă. În plus, sunt obligați să învețe limba țării”, explică pentru Glasul Maramureșului Ana-Maria Costin, coordonatorul centrului de refugiați al Asociației Diecezane Caritas Greco-Catolic Maramureș.

Întrucât Guvernul României a întârziat foarte mult cu banii de chirie oferiți ucrainenilor prin acel program specific, mulți ucraineni s-au întors acasă pentru că nu își mai permiteau să stea aici, în chirie. În aceeași situație, a revenirii acasă, s-au aflat și cei care nu au găsit un loc de muncă în Maramureș.

”În luna octombrie a anului trecut s-au dat banii de chirie pentru lunile mai și iunie, iar de atunci ucrainenii nu au mai primit nimic de la statul român. Apoi, mulți ucraineni nu și-au mai permis chiria întrucât nu se încadrau ca beneficiari ai programului de chirie”, subliniază Ana-Maria Costin, coordonatorul centrului de refugiați al Asociației Diecezane Caritas Greco-Catolic Maramureș.

Dintre cei care și-au găsit locuri de muncă în județ activează în domeniul ospitalității, al producției de mobilier ori al construcțiilor. Cei mai mulți dintre refugiați provin din zonele de conflict al Ucrainei: Odesa, Nikolaiev, Zaporojie, Kiev.

Maria STOICA

Articol din cadrul campaniei de presă inițiate de ziarul ”Glasul Maramureșului” la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Scopul acestei campanii este de a evidenția eforturile depuse de diferite organizații și instituții pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina și de a sublinia importanța solidarității și a ajutorului acordat în astfel de situații dificile.

Maria Stoica
Maria Stoica