DOI ANI DE RĂZBOI (X). Medici, avocați, ingineri – nevoiți să facă muncă fizică pentru a supraviețui

YMCA România oferă și sprijin pentru inserția pe piața muncii locale a ucrainenilor care au fugit din calea războiului, mijlocindu-le șansa unui nou început, aici, în Maramureș. Ana Cătană, coordonatorul programului de angajare în cadrul YMCA România, a vorbit despre provocările pe care acești oameni le întâmpină în ciuda competențelor lor profesionale.

Potrivit unui raport recent care acoperă perioada iunie – decembrie a anului trecut, YMCA România a reușit să interacționeze cu aproximativ 300 de persoane din Ucraina și să le îndrume în direcția potrivită pentru ocuparea unui loc de muncă. Dintre acestea, aproximativ 50 au fost angajate.

”Conform ultimului raport, care acoperă perioada iunie – decembrie a anului trecut, am reușit să interacționăm pe această linie cu aproximativ 300 de persoane, să povestim cu ei despre ceea ce își doresc să facă și să îi îndrumăm într-o anumită direcție din acest punct de vedere. Dintre aceștia, am reușit să angajăm în jur de 50 de persoane”, a explicat pentru Glasul Maramureșului Ana Cătană, coordonatorul programului de angajare în cadrul YMCA România.

Majoritatea acestor ucraineni au fost recrutați de către o mare firmă locală specializată în producția de mobilier, unde limba nu este un impediment pentru angajare. Totuși, unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă ucrainenii rămâne necunoașterea limbii române.

”Cel mai mare impediment este limba. Din acest motiv, noi am organizat împreună cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș un curs de limbă acreditat. I-am îndrumat pe acești oameni să participe la acest curs pentru că îi ajută foarte mult să se descurce, să-și exprime dorințele față de angajator”, a punctat Ana Cătană, coordonatorul programului de angajare în cadrul YMCA România.

” Din păcate, există o mare discrepanță între nivelul lor de educație și munca pe care o desfășoară aici. Trec prin aceeași experiență ca orice român care se angajează în străinătate, indiferent de calificările pe care le are. Practic, încep cu munci fizice deoarece calificările lor nu sunt recunoscute aici. Am întâlnit numeroase situații în care oameni cu specializări diverse, inclusiv medici, avocați, ingineri, și chiar ingineri navali, au fost nevoiți să opteze pentru munci care implică doar efort fizic, fără să poată valorifica cunoștințele lor”, a concluzionat Ana Cătană, coordonatorul programului de angajare în cadrul YMCA România.

Maria STOICA

Articol din cadrul campaniei de presă inițiate de ziarul ”Glasul Maramureșului” la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Scopul acestei campanii este de a evidenția eforturile depuse de diferite organizații și instituții pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina și de a sublinia importanța solidarității și a ajutorului acordat în astfel de situații dificile.

Maria Stoica
Maria Stoica