ECHITATE. Gata cu sumele record pentru maternitate

Situațiile în care persoanele fără venituri ajungeau să beneficieze de sume record drept indemnizație de maternitate vor dispărea. Acum s-a stabilit un tarif maxim care va fi decontat de stat, plafonat la nivelul a trei salarii minime pe economie.

Conform modificărilor și completărilor Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, explică oficialii CNAS.

Totodată, venitul menționat va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație. Modificările aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu.

În plus, în acest fel se stabilește o echitate între femelile salariate, care nu puteau să obțină sume record pe perioada maternității, și cele fără venituri.

Conform reprezentanților CAS Maramureș, situații de sume record pentru maternitate au fost înregistrate și la noi în județ. Spre exemplu, până la jumătatea lunii februarie a anului în curs, au fost încheiate 29 de astfel de contracte, dintre care 17 au fost la valoarea maximă permisă de lege, respectiv echivalentul pentru 12 salarii minime brute. În acest caz, proaspăta mămică, încasează de la stat suma de 19.000 lei lunar.

Ana-Maria HOJDA

Ana Maria Hojda
Ana Maria Hojda