EDITORIAL. 28 februarie 2025 – ziua pe care o vom regăsi în manualele de istorie

Niciodată politica externă nu s-a aflat în prim planul preocupărilor românilor, precum se află în prezent și asta din pricina evenimentelor din Europa și din State Unite, unde au ajuns la putere politicieni naționaliști și suveraniști. De ce interesează aceste aspecte? Pentru că ne impactează în mod profund. Și la noi, în România, avem candidați în pol position, la alegerile prezidențiale. Apoi, în preajma noastră e un război în care mor oameni zi de zi, de trei ani. Iar America lui Tramp a devenit peste noapte din aliat, un dușman periculos, care se simpte bine în compania dictaturii lui Putin din Rusia.

Ceea ce se întâmplă la nivel mondial este o schimbare de paradigmă: o contraofensivă asupra globalizării pe toate fronturile. În urmă cu 10-20 de ani, nu credeam că este posibil acest lucru. Credeam că globalizarea va fructifica și va da un singur guvern, un singur președinte, o singură armată (ca să se bată cu cine?, veți zice). Curentul antiglobalizare s-a născut pe bătrânul continent, din frustrările națiunilor puse în situația de a ceda din autonomie și suveranitate, dar, cel mai grav, de a renunța la tradiții ancestrale în favoarea unor false tradiții, născute în laboratoare comerciale.

Bun. Dar s-a întâmplat ceva inimaginabil, la finalul săptămânii: discuția halucinantă din Biroul Oval al Casei Albe dintre foștii liderii ai lumii libere și excampionii democrației, respectiv președintele european al unei țări agresate de imperialismul sovietic. Ziua trebuie notată pentru ca va apărea în manualele de istorie: 28 februarie 2025. Este ziua în care Europa și-a dat seama că e pe cont propriu, în competiție cu potențialii agresori economici sau militari. Este ziua în care America lui Tramp s-a dezis oficial și pe față de alianța tradițională cu UE. Este ziua în care Lumea Liberă s-a restrâns pe bătrânul continent.

Nu de lamentații și tânguieli avem nevoie, ci să privim realitatea în față. Poate că trebuia demult să ne creem propriile noastre structuri de apărare și să nu ne bazăm la infinit pe armata și tehnologia nord-americană.

Trebuie să remarcăm faptul că, globalizarea, așa cum a fost (bună-rea), a asigurat cea mai lungă perioadă de pace din Europa. Suveranismul nu aduce pace, ci război. Rusia lui Putin vrea Ucraina. Ungaria lui Orban vrea bucăți din țările vecine. America lui Trump visează la Canada. Nimeni nu va ceda de bunăvoie propriile teritorii. Consecința este doar conflictul militar. Adică războiul. Deci moartea; moartea soldaților trimiși să lupte pentru o cauză care nu e a lor, ci a liderilor lor.

Dorin Ștef

(Credit foto: Hotnewes.ro)

GlasulMM
GlasulMM