EDITORIAL. Avem nevoie de biblioteci publice în toate comunele din Maramureș

Ce ar fi Baia Mare fără Biblioteca Județeană? Un oraș insipid, tern, cenușiu, poluat (și nu mă refer la poluarea remanentă generată de industria minieră). Biblioteca a salvat destinul unui oraș monoindustrial și l-a ridicat pe un piedestal al faptelor și actelor de cultură de înaltă ținută. Să ne înțelegem: actele de cultură există pentru că Biblioteca există. În consecință, putem spune că cei care resping ideea înființării unei biblioteci, resping actele de cultură.

Suntem singura specie de pe această planetă, din câte ştim noi, care a inventat o memorie comună care nu este depozitată nici în genele noastre, nici în creierele noastre. Depozitul acestei memorii se numeşte bibliotecă, a afirmat astrofizicianul american Carl Sagan.

Nu toate comunele din județul Maramureș au biblioteci. Din diferite motive: dezinteres, lipsă de viziune… Alții au invocat motive puerile de genul: tânăra generație e adepta tehnologiei, nu a lecturilor clasice. Lamentabil argument. Adevărul e însă altul: acolo unde există un templu al lecturii și un bibliotecar dedicat, actele de cultură chiar se întâmplă. Iar acolo unde biblioteca lipsește, se dezvoltă buruienile care atrofiază mintea: “Bunica întotdeauna spunea că Dumnezeu a făcut bibliotecile pentru ca oamenii să nu aibă nici o scuză de a fi stupizi” (Joan Bauer).

Cărțile reale ale căror pagini de hârtie foșnesc într-o bibliotecă și device-urile care te conectează cu universul online își pot da întâlnire într-o bibliotecă publică, spre folosul tinerei generații. Chiar și într-o bibliotecă dintr-o comună din Maramureș, de ce nu?

“Nu există om cult, în adevăratul înţeles al cuvântului, care să nu-şi dea seama de însemnătatea pe care o au bibliotecile publice, nu numai pentru progresul ştiinţific în genere, ci şi pentru educaţiunea morală şi intelectuală a unui popor. Şi prin biblioteci publice nu trebuie a se înţelege numai bibliotecile savante, adică cele care sunt alipite pe lângă universităţi sau pe lângă societăţile ştiinţifice, ci toate bibliotecile, începând cu cele pomenite şi până la modestele cabinete de lectură şi depozite de cărţi”, spunea bibliograful român Nerva Hodoș.

Cei care cred că o bibliotecă este un lux, se înșeală. Bibliotecile sunt o necesitate. În lipsa lor, înfloresc stupizenia și incultura – teren propice pentru răspândirea unor idei politice de factură extremistă, care sting lumina civilizației și ne trimit în bezna istoriei.

 

Dorin ȘTEF

GlasulMM
GlasulMM