EDITORIAL. Cum a rămas România fără opoziție?

S-a terminat o nouă ediție a emisiunii de divertisment Românii au talent, pardon, Alegeri locale 2024. Am râs, ne-am întristat, ne-am bucurat, ne-am emoționat, ne-am înfuriat, motiv pentru care putem conchide că a fost o ediție reușită. Adică am avut spectacol. Adică circ. Cât despre pâine… nu cumva a crescut salariul minim pe economie, taman de luna aceasta, de la 3.300 la 3.700? În mod surprinzător, rețeta romană de a cumpăra bunăvoința electoratului funcționează perfect chiar și după două mii de ani.

Asta ca asta, dar marea problemă (și concluzie) a acestor alegeri este de natură democratică: România e o țară la cheremul alianței dintre două mari partide (PSD și PNL) și nu are o opoziție reală. Adică are: USR și AUR. Prima, în degringoladă, iar a doua este extremistă până în măduva oaselor.

Alianța partidelor de dreapta, USR – PMP – Forța Dreptei a fost un amalgam de orgolii care a provocat un dezastru electoral. USR-ul se clatină, PMP-ul se uită cu jind la câteva posturi de parlamentari, în toamnă, iar Forța Dreptei înseamnă oportunism. Demisia președintelui Drulă ar desțeleni cumva USR-ul, dar e important ce proiect pune pe masă noul președinte.

România are nevoie de un partid de dreapta coerent, puternic, care să balanseze într-o oarecare măsură tăvălugul social-democrației. Liberalii, din păcate, sunt pe punctul de a fi asimilați de PSD, și nu e departe Congresul când se va oficia această relație. Vinovați sunt liderii Iohannis, Ciucă și alți câțiva vicepreședinți care invocă interesele de partid, înaintea intereselor naționale.

Mega-partidul PSD-PNL a devenit mult prea puternic. Democrația impune o balansare.

Alianța pentru Unirea Românilor nu reprezintă nimic. E un accident pe scena politică românească. Această formațiune politică nu poate revendica statutul de partid-alternativă. Ar fi bine dacă ar rămâne într-o veșnică opoziție față de orice partid aflat la putere.

Urmează alegerile prezidențiale. Sunt importante. Dar mult mai importante sunt alegerile parlamentare, care vor genera Guvernul. În mod normal, rezultatele de la locale sunt o proiecție pentru alegerile legislative. Adică, PSD – vioara întâi, PNL – pe locul doi, apoi AUR și USR, la care se adaugă nemuritorul UDMR. Până și procentele le cunoaștem. Mai rămâne să facem cunoștință cu viitorii deputați și senatori, în funcție de listele întocmite la centru după criterii misterioase.

(Credit foto: Hotnews)

GlasulMM
GlasulMM