EDITORIAL. Cum va arăta Parlamentul României din ianuarie 2025

Au rămas mai puțin de două luni până la alegerile din luna mai. Dacă sondajul de opinie dat publicității de Digi24 reflectă opțiunea reală a alegătorilor din țara noastră, Alianța PSD-PNL ar obține doar 31,6%, mai puțin decât suma celor două partide, luate individual. Explicația ține de percepția românilor față de această asociere (neinspirată, zic majoritatea românilor, conform măsurătorilor sociologice). Iar partidul pierzător din această combinație este PNL-ul. E de mirare cum liberalii acceptă la infinit deciziile nefirești ale președintelui Nicolae Ciucă. Dar e problema lor și, probabil, nota de plată se va deconta după alegeri.

Surpriza vine din partea Dreptei Unite, care a crescut, de la începutul anului, de al 15% la 24%. Bănuim că în acest bazin electoral au migrat și o parte din simpatizanții liberali nemulțumiți.

Partidul lui George Simion (AUR) stagnează (20%), dar a colectat deja un public fidel, care va propulsa această formațiune politică atât în Parlamentul Europei, cât și în forul legislativ al României, cu și mai mare forță decât în urmă cu patru ani.

Tot la capitolul surprize se situează și fantomaticul partid a lui Șoșoacă, care lipsește cu desăvârșire, dar colectează un scor neverosimil de 8 procente. Suficient pentru ca personajul care se manifestă în postura de lider să ajungă în băncile Parlamentului de la Bruxelles. La alegerile locale, probabil că acest partid nu va conta deloc.

UDMR-ul (4,9%) are toate motivele să tremure pentru atingerea pragului electoral.

Din experiența alegerilor precedente, rezultatele de la europarlamentare vor prefigura rezultatele alegerilor generale din decembrie.

Dacă se adeverește presupunerea că SOS-ul va face implozie după europarlamentare, de anul viitor, în forul de la București vom avea șase partide, grupate astfel: PSD și PNL (e posibil ca alianța să se rupă), USR, PMP și Forța Dreptei (adică Dreapta Unită), respectiv AUR. Dacă, întradevăr, liberalii își recapătă vederea, cei doi poli din Parlament vor fi formați pe de o parte din PNL și Alianța Forța Dreptei, iar pe de altă parte din PSD și AUR.

Întrebarea este: cine va conduce țara? Drepta sau stânga? Depinde mult de rezultatele alegerilor prezidențiale din septembrie.

Dorin ȘTEF

GlasulMM
GlasulMM