EDITORIAL. De la minerit medieval la minerit intergalactic

Rațiunea pentru care se înființează o localitate este eminamente economică. Adică acces la unele resurse care să asigure mijloacele de trai ale oamenilor din acea comunitate. Motivul pentru care o localitate parcurge traseul de la cătun la urbe, ține de cantitatea și prețiozitatea resurselor economice din zonă. Baia Mare poate că ar fi rămas un sat prăfuit de provincie dacă în împrejurimi minerii nu ar fi descoperit filoane de aur și minereuri de cupru și plumb.

Multe secole, Baia Mare a fost o localitate monoindustrială, axată pe minerit. Bărbații intrau în subteran, iar femeile spălau nisipul din pârâul ce străbate localitatea. Breslele de măcelari, brutari și zidari nu au avut puterea să creeze o industrie pe orizontală, ci doar să ofere servicii poluației.

Apoi, pe neașteptate, în primii ani ai secolului XXI, minele s-au închis una câte una, astfel încât numele localității (Baia Mare = cel mai mare bazin minier din regiune) a rămas suspendat, nemaiavând corespondent cu realitatea economică. Decizia a fost controversată. Degeaba li s-a explicat oamenilor că exploatarea minereurilor a devenit nerentabilă într-o economie de piață și că a fost ținută în viață în mod artificial de regimul comunist, care avea abilitatea de a mișca resursele financiare dintr-un sector economic în altul, în funcție de interese politice (de sorginte naționaliste).

Nostalgicii încă mai viseză că mineritul se va reporni. Însă foștii ortaci au îmbătrânit și mulți au ieșit la pensie. Tinerii din ziua de azi nu prea sunt dispuși să intre în subteran nici pentru salarii exorbitante. Unii zic că minereu util s-ar mai găsi, dar nimeni nu știe dacă e suficient ca să scoată cheltuielile de producție. Alții sunt de părere că în minele părăsite vor intra doar roboții, atunci când tehnologia va fi suficient de avansată.

În mod cert, într-un lanț montan de origine vulcanică se găsesc cantități apreciabile de zăcăminte. Și în viitor vom avea nevoie de ele. Dar prospecțiunea încă nu a avansat suficient ca să se facă cu costuri reduse și precizie mare.

Autorii de literatură SF vorbesc despre minerit intergalactic. Poate că într-o bună zi, acest deziderat de va atinge. Dar până atunci, specia umană va mai cotrobăi mult și bine prin măruntaiele pământului după aur, argint, platină, plumb și zinc… (inclusiv în el mai mare bazin minier din Maramureș).

Dorin Ștef

(Foto: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM