EDITORIAL. Noul USL

“Monstruoasa coaliție” dintre PSD și PNL a fost concepută (de Voiculescu, Ponta și Antonescu) și s-a născut în februarie 2011 pentru a contracara dominația PDL, susținut de președintele-jucător Traian Băsescu. Rezultatul? La alegerile locale din iunie 2012, USL a măturat, ca un tăvălug, întreaga țară și a obținut șefia a 36 de consilii județene. În interiorul alianței, PSD a obținut câștig de cauză în 20 de județe, PNL în 15 județe, iar PC într-un județ (Maramureș). Peste 2.000 de candidați USL au câștigat mandatul de primar. În Maramureș, USL a obținut, pe lângă președinția CJ, încă 20 de mandate de consilieri județeni, respectiv 24 de mandate de primari. Apoi au venit alegerile generale, unde au obținut un scor zdrobitor: 60% din numărul total de voturi, adică 122 mandate de senatori și 273 mandate de deputați.

Cum să nu vrei să repeți o astfel de poveste de succes? Liderii PSD și PNL au decis, pe ultima sută de metri, nu doar comasarea alegerilor, ci și participarea pe liste comune la europarlamentare și locale. Cu localele e mai complicat, pentru că generează multe orgolii în comunitățile mici, unde liderii nu prea vor să audă de deciziile de la centru.

Numai că această super-alianță nu prea nu are cum să piardă alegerile. De data acesta, inamicul comun e AUR, un partid naționalist, care crește alarmant în sondaje. Procentul pe care îl va obține noul USL nu va mai fi de 60%, dar dacă disciplina de partid funcționează, matematic ar trebui să scoată circa 45%. Problema e că, pentru a guverna, Noul USL are nevoie fie de UDMR (dacă trece pragul electoral), fie de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei), ceea ce înseamnă o disipare a funcțiilor grase oferite, după alegeri, clientelei de partid.

În plan local, adică în Maramureș, mariajul va genera multe scântei și cu greu se va înghiți decizia centrului, mai ales în privința desemnării candidatului pentru președinția Consiliului Județan, unde nu va ceda nici liberalul Ionel Bogdan (aseară a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre realizările primilor trei ani de mandat și proiectele ce urmează, tocmai pentru a arăta că nu e dispus să facă un pas înapoi) și nici social democratul Gabriel Zetea (care a condus, preț de un mandat, CJ-ul).

Din disputa celor doi coloși are de câștigat… AUR, nu neapărat la CJM, cât mai ales la Primăria Băii Mari.

Dorin ȘTEF

(Credit foto: cotidianul.ro)

GlasulMM
GlasulMM