ERION DHAMO (Partidului România în Acțiune), despre primele inițiative legislative pe care le va lua în calitate de parlamentar de Maramureș

Erion Dhamo este candidat al Partidului România în Acțiune, pentru Camera Deputaților, la alegerile legislative din 1 decembrie 2024.

– Dle Erion Dhamo, care vor fi primele inițiative legislative în calitate de parlamentar de Maramureș?

– După pandemie am remarcat că avem o migrare destul de mare, spre rural, a familiilor tinere cu copii mici, de la oraș. În Europa, există programe de repopulare rurală. În România, acestor familii nu li se asigura condiții minime pentru educație (creșă, grădiniță, școală gimnazială), motiv pentru care, zilnic, părinții cu copii mici petrec mai multe ore în trafic, ca să aducă copiii în Baia Mare, sau în alte localități urbane.

Avem profesori, învățători și educatori foarte buni, dar nu îi motivăm suficient, nu îi răsplătim financiar corespunzător, nu le asigurăm transportul sau cazarea pentru zonele mai îndepărtate de domiciliu. În loc să închidem școli, am putea construi creșe, grădinițe, școli bine dotate și funcționale, astfel încât să se asigure corect dreptul la educație și copiilor din rural și zonele defavorizate. Așadar îmi doresc ca aceasta să fie una dintre primele inițiative legislative: dreptul la educație pentru toți copiii românilor.

De asemenea, fac precizarea că sunt medic stomatolog și știu că serviciile stomatologice de calitate lipsesc, iar cabinetele stomatologice în zona rurală sunt puține spre deloc. Deci, îmi doresc susținerea legislativă a unui proiect care să rezolve această problemă.

Ca județ, avem problemele de sănătate datorate poluării. Cel puțin în stomatologie, prevenția lasă de dorit. Avem nevoie de cabinete școlare care să facă profilaxie și educație medicală. Din lipsa de informare, doar 20% din copiii cu vârsta între 6-14 ani se prezintă la cabinetele stomatologice pentru prevenție. În loc să promovăm jocurile de noroc (care ar trebui să fie în afara zonelor locuite), ar trebui să promovăm sănătatea publică prin colaborarea dintre școală și autoritatea de sănătate publică.

– Parlamentarii au dreptul să facă declarații politice (în plen sau în scris) și să adresați întrebări și interpelări instituțiilor statului (în speță ministerelor). Care vor fi problemele care vor face obiectul primelor întrebări / interpelări, dacă veți ajunge în Parlament?

– Așa cum probabil știți, în 12 noiembrie 1884, Timișoara devenea primul oraș iluminat electric din Europa. În mod ironic, astăzi, în 2024, județul Maramureșul are zone neelectrificate, în condițiile în care Europa ne „oferă” aproape jumătate de miliard de euro, prin PNRR, pentru parcuri fotovoltaice. Datorită birocrației, a incompetenței și a  limitării accesului profesioniștilor la funcții de conducere și decizie nu reușim să absorbim fondurile europene. Cred că una dintre primele mele interpelări în calitate de deputat va fi pe tema meritocrației funcțiilor publice și depolitizării instituțiilor de stat, de importanță națională.

Apoi, suntem județ de graniță, tranzitat de TIR-uri. Nu avem infrastructură rutieră, dar avem căi ferate. Putem resuscita CFR Marfă (la nivel național) în așa fel încât TIR-urile care doar tranzitează zona să fie urcate în trenuri electrice, eliminând astfel traficul greu, distrugerea drumurilor, poluarea și micșorând riscul de accidente.

Aș mai vrea să adaug o altă situație în neregulă semnalată atât de părinți, profesori, cât și de copii și care va face obiectul unei interpelări. În programa școlară, avem o săptămână numită „Școala altfel” și o săptămână numită „Școala verde”. Din păcate, nu se face nimic în aceste două săptămâni, doar stresăm părinții. În locul lor, mai bine prelungim vacanța de vară cu două săptămâni și organizăm tabere educaționale, de arte, meșteșuguri, istorie etc, pentru că avem profesori dedicați care se străduiesc, dar proiectele lor stau în birourile celor care trebuie să le avizeze.

Specific  județului nostru sunt afacerile de familie. Ca deputat, doresc susținerea lor prin programe concrete, coordonate de specialiști în domeniu, astfel statul devenind un partener activ și de încredere pentru micii producători.

Când am venit pentru prima dată în Maramureș, în 1996, era tot așa, în preajma sărbătorilor de iarnă. M-a fascinat „mirosul” sărbătorilor, atmosfera, grupurile de copii și tineri care colindau. Mai nou se cam pierde această tradiție frumoasă. Cum să nu se piardă, dacă părinții care ar trebui să organizeze totul, lucrează în 24 Decembrie și în 31 Decembrie?! Mi-ar plăcea ca 24 Decembrie și 31 Decembrie să fie zile libere, zile petrecute în familie unde bunicii, o dată cu dragostea, transmit nepoților și frumusețea tradițiilor maramureșene, românești.

Problemele cu care ne confruntăm sunt multe… Doresc să ofer soluții, doresc să schimb convingerea că niciodată nu va fi bine in țară noastră! Împreună cu partidul România în Acțiune și împreună cu Poporul Român!

Material comandat de Partidul România în Acțiune / CMF 11240040

GlasulMM
GlasulMM