EXEMPLU. Elevi și profesori ai Școlii ”Lucian Blaga”, într-un proiect internațional de astronomie
În perioada februarie – martie, Oficiul/ biroul pentru sensibilizare/ promovarea Astronomiei (OAO) al Uniunii Astronomice Internaționale derulează un proiect internațional în scopul evidențierii importanței incluziunii de gen și a celor mai bune practice în acest sens. Rolul acestui proiect este de a evidenția contribuțiile femeilor în astronomie, dar și un prilej de sărbătoare pentru a participa alături de parteneri din Japonia, Bulgaria etc. la activitatea ADIS – echinocțiul de primăvară 2024.
Astfel, membrii echipei Far, alături de elevii Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” Baia Mare, coordonați de prof. Ioana Delia Popovič și cadrele didactice din echipa de proiect, vor celebra Carierele feminine din astronomie, ediția a III-a, și vor marca Zilua Astronomiei în școală.
”Pe lângă interesantele informații pe care le vor descoperi și învăța împreună cu specialiști din cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare, varietatea exemplelor de bună practică ale partenerilor implicați în acest proiect internațional, în perioada următoare elevii pot urmări prezentarea cursului elaborat de un colaborator de suflet al echipei Far, olimpicul internațional Traian Tuș. Cei curioși vor avea ocazia de a intra cu adevărat în lumea științelor”, a subliniat prof. Ioana Delia Popovič.
Pentru implementarea cu succes a proiectului Cariere feminine în astronomie – marcarea Zilei Astronomiei în școală, s-au încheiat parteneriate cu Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare și Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, prin intermediul cărora s-au asigurat resursele informaţionale și tehnice necesare outdoor, organizarea, implementarea şi evaluarea acţiunilor, schimb de experiență între generații, creșterea gradului de eficiență a proiectului.
”Elevilor li s-a oferit şansa de a se documenta, informa, viziona, promova, valoriza idei culturale naționale, internaționale și de a dezvolta competențe științifice și lingvistice. Șansa de a reprezenta Baia Mare, pe harta unui proiect internaționale menit să celebreze Ziua Internațională a femeilor și fetelor care desfășoară activități științifice, desfășurat în perioada 11 februarie – martie a.c., precum și ADIS – echinocțiu de primăvară ne-a responsabilizat să valorificăm la maxim acestă oportunitate, să încheiem parteneriate cu instituții consacrate. Acordul încheiat vizează, de asemenea, programarea și dezvoltarea unor relații de colaborare între instituțiile amintite în spiritul formării unei culturi generale vaste prin implicarea elevilor în activități diverse menite să celebreze”, a adăugat prof. Ioana Delia Popovič.
Atelierele propuse se concentrează pe reprezentări stereotipate de gen în cariere STEM, existente în imagini vizuale: reclame pentru obiecte tehnologice (cum ar fi telescoape, computere, smartphone-uri, jocuri video, mașini etc.) și campanii de recrutare pentru școli, formare sau locuri de muncă.
”Mulțumim domnului director prof. Ignat Ovidiu pentru toate informațiile valoroase prezentate precum și pentru timpul alocat! Este o plăcere să vizităm această instituție cu fiecare ocazie”, a mai punctat prof. Ioana Delia Popovič.
Echipa de proiect este formată din: prof. Mocanu Ioana, prof. înv. primar Petcaș Delia Ana, prof. înv. primar Dragoș Dorina, prof. înv. primar Hosu Adriana, prof. Popovič Ioana Delia, prof. Dîrle Mirabela, prof. Olaru Hanni, prof. Huminiuc Monica.
Maria STOICA